latinica  ћирилица
28/02/2024 |  14:35 ⇒ 14:41 | Autor: SRNA

Lučić: Znatno povoljnija situacija u Srpskoj nego u FBiH

Ekonomista Bojan Lučić izjavio je da se iz uporedne analize cijena osnovnih životnih namirnica, koja je urađena u Vladi Srpske, može zaključiti da Republika Srpska ima znatno povoljniju situaciju u odnosu na Federaciju BiH.
Industrija - Foto: RTRS
IndustrijaFoto: RTRS

- Koliko vidimo, cijene osnovnih životnih namirnica su u najlošijem slučaju iste sa onim u FBiH, a često i znatno povoljnije. Osim toga, uredbom Vlade, najniža plata u Srpskoj je 900 KM naspram 619 KM koliko je u FBiH. Podatak koji nesumnjivo govori da su građani u Srpskoj u povoljnijem položaju - istakao je Lučić.

On je dodao da je ekonomska situacija, posmatrajući ovaj aspekt, za Srpsku bolja u odnosu na FBiH, ali da to ne znači da ne može i ne treba da bude još bolja i kvalitetnija.

Lučić je za Srnu rekao da politike raspodjele dohotka u domaćem ekonomskom sistemu trenutno daju pozitivne ekonomske rezultate na makro nivou.

- Podatak da je realni ekonomski rast od 2,4 odsto u posljednjem kvartalu govori nam da se vode ispravne politike. Naročito ukoliko posmatramo Evropu koja ne bilježi ekonomski rast - rekao je Lučić.

On je naglasio da je minimalna plata jedan od načina na koji Vlada Republike Srpske želi da se izbori i građanima omogući očuvanje realnog dohotka, odnosno da njenim povećanjem namjerava da podigne standard građana, kao i njihovu kupovnu moć.

- Činjenica je da u svijetu vlada globalna kriza, da se najrazvijenije zemlje EU bore sa inflacijom i recesijom i da ne uspjevaju da pronađu univerzalna rješanja kojima bi premostili krizu. Ni Republika Srpska nije izuzetak, mnogo je problema, izazova i spoljnih uticaja na koje ne možemo da djelujemo, ali svakako da ne treba gubiti nadu i treba vjerovati u rješenja i metode koje Vlada donosi - rekao je Lučić.

U Vladi Republike Srpske urađena je uporedna analiza cijena osnovnih životnih namirnica koja je pokazala da su cijene niže u Srpskoj nego u FBiH.

Na primjer, cijena kilograma hljeba od brašna tip 500 u Srpskoj iznosi 3.15 KM, a u FBiH 3.82 KM. Kilogram pilećeg mesa - file u Srpskoj košta 12.50 KM, dok je u FBiH 15 KM, cijena zamrznutog graška u Srpskoj iznosi pet, dok je u FBiH šest KM, te pirinač u Srpskoj košta 4.20 KM, a u FBiH 5.03 KM.

Za određene namirnice su cijene iste, poput cijene kupusa i čajne kobasice, što se može vidjeti u tabeli pregleda cijena osnovnih životnih namirnica u Republici Srpskoj i FBiH, koju je Srna objavila.

- Razlika u cijeni za neke proizvode je u nekoliko feninga, osim za pasulj i kačkavalj. Cijene ostalih namirnica su približnih iznosa ili više u FBiH - pokazala je analiza Vlade.