latinica  ћирилица
28/02/2024 |  14:55 ⇒ 15:01 | Autor: SRNA

Otvorena izložba posvećena pjesniku Aleksi Šantiću (FOTO)

U zvorničkoj Narodnoj biblioteci danas je otvorena izložba fotografija i tekstova posvećena velikom srpskom pjesniku Aleksi Šantiću.
Izložba Aleksi Šantiću - Foto: SRNA
Izložba Aleksi ŠantićuFoto: SRNA

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Nega Stjepanović rekla je novinarima da su na izložbi prikazane Šantićeve fotografije i pjesme, koje su pune snažnih emocija bilo da se radi o otadžbini ili o ženi, njegovim inspiracijama.

- Kroz izložbu koju smo priredili za naše sugrađane, podsjetili smo na život, školovanje i stvaralaštvo Alekse Šantića -  rekla je Stjepanovićeva.

Ona je ocijenila važnim što se i na ovaj način podsjećaju, prije svega, mlade generacije na velikane koji su obilježili srpsku književnost i kulturu.

Foto: SRNA

Izložbu su, prije svih, organizovano posjetili učenici devetog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" iz Zvornika.

Izložba je otvorena drugog dana manifestacije "Markovićevi dani", u okviru koje će sutra govoriti književnik Miro Vuksanović.

Manifestaciju "Markovićevi dani", na kojoj je govorio književnik Pero Zubac, sinoć je otvorio gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović.

Marko Marković je rođen 27. februara 1896. godine u Zvorniku, a umro je na Palama 12. avgusta 1961. godine. Književni rad počeo je u 27. godini života i napisao je knjige "Na boku", "Kriva Drina" i "Od sumraka do zore".

Organizator ove manifestacije je Narodna bilbioteka i muzejska zbirka uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Zvornika.