latinica  ћирилица
28/02/2024 |  15:04 ⇒ 15:04 | Autor: SRNA

Lagumdžija: Nakon hapšenja Debeveca teško se može vratiti povjerenje u pravosuđe

Predsjednik Visokog sudskog i tužlačkog savjeta BiH Halil Lagumdžija rekao je da je hapšenje predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i ono do čega je do sada došla istraga veliki udar na pravosuđe BiH, da poslije toga teško da pravosuđu iko može vjerovati i da će biti veoma teško vratiti povjerenje u pravosudni sistem.
Halil Lagumdžija - Foto: SRNA
Halil LagumdžijaFoto: SRNA

- Taj slučaj hapšenja i ono što se objavljuje da se Debevecu može stavljati na teret generalno je srozalo povjerenje javnosti u pravosuđe i apsolutno ne želim komentarisati na šta će sve to izaći, ali nakon nečeg takvog teško da nam iko može vjerovati - rekao je Lagumdžija novinarima, napominjući da ne želi ulaziti u sam predmet.

Lagumdžija je istakao da se sa druge strane kroz taj postupak dokazuje da nema nedodirljivih.

- Nema nedodirljivih, a na šta će izaći, ne želim da komentaršem jer svako moje izjašnjavanje ne bi bilo profesionalno - dodao je Lagumdžija.

On je napomenuo da će VSTS sa svoje strane učiniti sve koliko može da to povjerenje vrati.

- Ali, teško poslije nečeg takvog - konstatovao je Lagumdžija.

Debevec i bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić uhapšeni su 19. decembra prošle godine i od tada se nalaze u pritvoru zbog niza krivičnih djela koje im se stavljaju na teret, od zloupotrebe položaja, uništavanja dokaza o nelegalnom prisluškivanju, lažnog predstavljanja, primanja mita.