latinica  ћирилица
28/02/2024 |  16:01 | Autor: SRNA

Romić: Postojan ustavni poredak Srpske

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić ocijenio je da ustavni poredak Srpske, uprkos aktuelnim pokušajima različitih faktora da ga ugroze, poput Ustavnog suda BiH, nelegalnog Kristijana Šmita i ostalih, opstaje i pokazuje nevjerovatnu čvrstinu, te po svojoj sadržini ravnopravan je sa drugim ustavima u porodici evropske ustavnosti.
Marko Romić - Foto: RTRS
Marko RomićFoto: RTRS

Romić je rekao Srni da je Ustav Srpske garant njenog opstanka, te argument prvog reda da je Republika starija od dejtonske BiH.

- To je najvažniji važeći ustavni akt kod Srba trenutno. Tog 28. februara, kada je donošen, srpski narod je nanovo dokazao svoju državotvornost, odnosno sposobnost i riješenost da državu stvara, a potom i ako treba da je odbrani - ocijenio je Romić.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je 28. februara 1992. godine Ustav koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Ustav Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.