latinica  ћирилица
28/02/2024 |  16:56 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

Nešić sa komandantom NATO štava u Sarajevu: Ključni spoljnopolitički cilj BiH članstvo u EU

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić razgovarao je danas s komandantom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Pamelom MekGaha o saradnji i jačanju kapaciteta za odgovor na bezbjednosne izazove.
Nešić sa komadantom NATO snaga u Sarajevu - Foto: RTRS
Nešić sa komadantom NATO snaga u SarajevuFoto: RTRS

Fokus je bio na podršci BiH u poboljšanju sposobnosti službi zaštite i spašavanja na svim nivoima vlasti za upravljanja krizama, obuke, te proširenju NICS sistema za komunikaciju i koordinaciju službi zaštite i spašavanja u vanrednim situacijama.

- Јedna od takvih vježbi održat će se iduće sedmice na kojoj će civilnim zaštitama na lokalnim nivou biti predstavljen način rada NICS sistema i na terenu provjeriti način rukovođenja akcijama spašavanja. Ovaj sistem olakšava rad spasilaca u slučaju nesreća i potraga za unesrećenim licima - saopšteno je iz ministarstva bezbjednosti.

Nešić je istakao da je ključni spoljnopolitički cilj BiH članstvo u EU i da Ministarstvo bezbjednosti u tom segmentu daje izuzetan doprinos kroz uspostavljanje saradnje sa evropskim bezbjednosnim agencijama te unaprjeđenju bezbjednosti u BiH i regionalne stabilnosti.