latinica  ћирилица
28/02/2024 |  17:39 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Vujić: Šmit kontinuirano krši ljudska prava u BiH (VIDEO)

Stalni predstavnik BiH pri UN u Ženevi Bojan Vujić ukazao je da Kristijan Šmit kontinuirano krši ljudska prava u BiH.
Bojan Vujić - Foto: Ustupljena fotografija
Bojan VujićFoto: Ustupljena fotografija

Vujić je obraćajući se na sjednici Savjeta za ljudska prava, međuvladinog tijela pri UN, rekao je da Šmit nema mandat Savjeta bezbjednosti, a ipak se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

- Optužnice protiv funkcionera Republike Srpske pred neustavnim Tužilaštvom i Sudom BiH, pokrenute na osnovu nepromišljenih i antidemokratskih odluka njemačkog diplomate neprihvatljiv su napad na suverenitet i demokratski poredak u korist vladavine jednog čovjeka - rekao je Vujić, na sesiji kojoj je između ostalih prisustvovao generalni sekretar UN Antonio Guteres i brojni ministri inostranih poslova.

Polako ali sigurno istina o nelegitimnom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, prodire u zapadnu hemisferu, u onaj dio svijeta koji ga je poslao u BiH kao neokolonijalnog upravnika. Na prestižnom forumu UN u Ženevi, koji je okupio 140 državnih zvaničnika iz cijelog svijeta bio je muk, dok je ambasador Bojan Vujić argumentovano govorio o diktatorskom ponašanju Šmita, kome Dejton nije dao mandat da donosi zakone.

- Šmitov pokušaj da kriminalizuje neizvršavanje njegovih nezakonitih odluka označava opasnu i gnusnu eskalaciju strane represije nad Bosnom i Hercegovinom kojom bi se Bosna i Hercegovina, u stvari, pretvorila u policijsku državu kojom upravlja neizabrani njemački despot - rekao je stalni predstavnik BiH pri UU i ostalim međeunarodnim organizacija u Ženevi Bojan Vujić.

- Kristijan Šmit nema legitimitet SB UN, uprkos tome penzionisani njemački političar predstavlja se kao visoki predstavnik. Svojim nepromišljenim potezima ozbiljno ugrožava Ustav i političku stabilnost u BiH a neustavno Tužilaštvo i Sud procesuiraju legalno izabrane funkcionere Republike Srpske kako bi sproveli antidemokratsku i nezakonitu odluku jednog stranca - istako je Vujić.

- Optužnice su neprihvatljiv napad na suverenitet i demokratski ustavni poredak BiH i odbacivanje vladavine prava u korist vladavine jednog čovjeka kog podržava strana politička i vojna sila. Sprovođenje takve neobuzdane, tiranske moći i kontinuirano kršenje ljudskih prava u BiH od strane gospodina Šmita i drugih stranih aktera, mora prestati - dodao je Vujić.

Čitav svijet odnosno zemlje subjekti međunarodnog prava čule su da je glavni problem u BiH Kristijan Šmit, koji ugrožava ljudska prava i ponaša se kao diktator.

Ambasador Bojan Vujić izrekao je istinu koju bi trebalo da podrže svi u BiH a ne samo u Republici Srpskoj, ističe poslanik Srđan Mazalica.

- Velika stvar što je to urađeno na jednom mjestu gdje su bili prisustni istaknuti predstavnici ministarstva vanjskih poslova poput Analene Berbok, Sijarta i drugih zemalja. Dobro je da se na ovakvom jednom mjestu uporno govori da Kristijan Šmit nije legitimni, visoki predstavnik da radi loše stvari za BiH i radi protiv evropskih integracija ove zemlje - rekao je Srđan Mazalica iz Odbora za evropske integracije u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

- Republika Srpska dosljedno poštuje Dejtonski sporazum odnosno Ustav BiH, međutim godinama je na udaru visokih predstavnika koji nezakonitim prisvajanjem zakonodavnih ovlašćenja centralizuju BiH, Srpska se tome suprostavlja isključivo legalnim i mirnim putem - zaključio je svoje izlaganje u Ženevi Bojan Vujić.