latinica  ћирилица
28/02/2024 |  18:01 | Autor: SRNA

Knežević: Obuka u prošloj godini realizovana profesionalno

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-major Gojko Knežević izjavio je danas u Sarajevu da su pripadnici Oružanih snaga, uprkos problemima, svojim entuzijazmom, profesionalizmom i zalaganjem, doprinijeli da obuka u 2023. godini bude realizovana profesionalno.
Gojko Knežević - Foto: SRNA
Gojko KneževićFoto: SRNA

Knežević je tokom obraćanja na Godišnjoj konferenciji o obuci Oružanih snaga BiH rekao da i u protekloj godini, kao i u niz prethodnih, nisu bili oslobođeni izazova u vezi sa kašnjenjem u nabavkama zahtijevanih resursa, kao i angažovanju pojedinaca i jedinica na operativnim obavezama i zadacima koji nemaju karakter obuke.

- Posebno želim naglasiti da smo zajedničkim naporom u 2023. godini uspješno realizovali vježbu "Trenutni odgovor 23", a koja je planiranana na način da omogući primjenu procedura ocjenjivanja jedinica deklarisanih u okviru programa ocjenjivanja operativnih sposobnosti - naveo je Knežević.

Među velikim brojem planiranih obuka u ovoj godini, Knežević je poseban akcenat stavio na vježbu spoljnog ocjenjivanja "Dinamičan odgovor 24-4", kao i na kondiciranje dostignutog nivoa obučenosti i statusa "Borbeno spremni", bataljonske grupe lake pješadije.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Slaven Galić naglasio je značaj nastavka planske obuke, kao i učešća pripadnika Oružanih snaga u međunarodnim aktivnostima kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Cilj konferencije bio je sagledavanje nivoa obučenosti komandi i jedinica Oružanih snaga BiH u 2023. godini, uz fokus na analizu rezultata individualne i kolektivne obuke, te identifikovanje problema i izazova sa kojima su se Oružane snage suočavale tokom realizacije obuke, ali i na viziju buduće obuke utemeljene na sistemu naučenih lekcija.

Na kraju konferencije doneseni su prijedlozi za unapređenja planiranja, izvođenja, standardizacije i ocjenjivanja obuke, kao i daljeg razvoja sistema upravljanja obukom i edukacijom u Oružanim snagama.