latinica  ћирилица
28/02/2024 |  18:13 ⇒ 18:41 | Autor: sputniknews.com

Alarmantan podatak: Drastičan porast vršnjačkog nasilja u Srbiji

Centar za žrtve nasilja "Dar" obilježio je danas u centru Beograda Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja "Dan rozih majica" puštanjem balona i dijeljenjem letaka sa porukama, uz upozorenje da je ta vrsta nasilja u Srbiji u drastičnom porastu i da mu je u svakom razredu izloženo i do 30 odsto djece.
Vršnjačko nasilje (Foto: Tanjug, JADRANKA ILIĆ (STF)) -
Vršnjačko nasilje (Foto: Tanjug, JADRANKA ILIĆ (STF))

- Vršnjačko nasilje je u drstičnom porastu, nikada do sada nije bilo tako - rekla je osnivač i predsjednik centra Marija Milanović novinarima na Trgu Republike na skupu čiji je cilj promovisanje tolerancije, empatije, poštovanja različitosti, razvijanja saradnje i osnaživanje za nenasilno rješavanje.

Djeca vape da im se pomogne, naglasila je Milanović i dodala da statistički podaci za prošlu godinu kažu da je samo po jednom odjeljenju od 30 učenika, čak 30 odsto djece izloženo nekoj vrsti vršnjačkog nasilja.

- I jedan odsto je mnogo i previše. Minimalno je reći da ima 30 odsto nasilja u jednom odjeljenju. Mnogi se neće složiti da to što je neko nekoga gurnuo, vrieđa ga konstantno, zbog čega dijete odbija školu nije vršnjačko nasilje, ali da, to je vršnjačko nasilje i veliki problem koji ostavlja trajne posljedice na djecu - rekla je Milanović.

Milanović upozorava da djeca ne znaju sama da riješe problem i da se izbore sa nasiljem.

- Postoje stručnjaci, ljudi koji su prošli brojne edukacije, koji žele da pomognu državnim institucijama, školama, kroz različite edukativne radionice, da osnaže djecu, da im pomognu, da im pokažu zapravo koje su posljedice vršnjačkog nasilja - rekla je ona i dodala da danas svako diete zna šta je vršnjačko nasilje, ali ne zna koje su posljedice, koliko boli događaj ne osjeti.

Prema njenim riječima, cilj ovog okupljanja je zapravo taj, da dijete ne osjeti vršnjačko nasilje i da zapravo dijete da podršku, da podržimo različitosti, da saslušamo drugog, da budemo tu jedni za druge, da pokažemo djeci šta je pravo drugarstvo.

- To moramo da ih naučimo, negdje smo to sve stavili po strani i sve rješavamo nasiljem i kada se nasilje dogodi, mi svi kažemo da bili smo uključeni -  rekla je ona i nalgasila da problem ne može biti riješen tako što smo na jednom času pričali o vršnjačkom nasilju, poslali dijete kod psihologa, pedagoga, obavili kratak razgovor.

Apelovala je da se u što većem broju radi sa djecom kroz različite vidove radionice.

Dodala je da su na temu vršnjačkog nasilja snimili film "Dar", koji je edukativnog karaktera, priznat od svih ministarstava.

Nije samo žrtva dijete koje trpi nasilje, već i dijete koje vrši nasilje, ni ono nije svjesno šta zapravo sve radi, navela je ona.

Neuropsihijatar Mirjana Tomović, član Centra Dar, kaže da njihova broba protiv vršnjačkog nasilja u sredinama u kojima su bili, daje relativno dobar uspjeh.

Navela je da svako nasilje, nije aktivno nasilje.

Pasivno nasilje je zanemarivanje, zlostavljanje psihičko, edukacija djeteta u pogrešnom smijeru, dozvoljavanje korišćenja društvenih mreža u neograničenim količinama zbog kojega djeca danas praktično počinju da ne razumiju šta je nasilje, a šta nije.

Takođe, kaže da je istovremeno velika prisutnost uticaja marginalnih grupa koje djeci nude narkotike.

- Prije 20 godina vršnjačko nasilje je bilo zastupljeno između 10 i 15 odsto među predškolskom i predškolskom djecom, a sada ima više od 30. To je drastično povećanje i praktično imamo utisak nekad da smo izgubili kontrolu nad tim - rekla je ona.