latinica  ћирилица
28/02/2024 |  18:39 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Raste nejedinstvo opozicije - hoće li zajedno u trku za gradonačelnika Banjaluke ili samostalno? (VIDEO)

Četiri opozicione partije unutar jednačine sa isto toliko nepoznatih. Do lokalnih izbora ostalo je nešto više od pola godine, a nejedinstvo opozicije svakog mjeseca je sve vidljivije. Prelomna tačka je Banjaluka. Pregovara svako sa svakim ali dogovora za sada nema.
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

Do lokalnih izbora ostalo je nešto više od pola godine, a nejedinstvo opozicije svakog mjeseca je sve vidljivije.

Prelomna tačka je Banjaluka. Pregovara svako sa svakim ali dogovora za sada nema.

Hoće li opozicija jedinstveno u trku za gradonačelnika Banjaluke, ili će svaka nepoznata iz jednačine nastupati samostalno?

PDP ima aktuelnog gradonačelnika koji kaže da će ponovo biti kandidat opozicije.

Lista za pravdu i red neće sa PDP-om ukoliko Stanivuković bude njihov kandidat. Sa Stanivukovićem neće ni Narodni front čija predsjednica već najavljuje kandidaturu. SDS hoće jedinstveno ali još vijećaju. Ako vam je nejasno, ne brinite, niste jedini.

- Ne želim nijednu stvar da kažem danas koja bi bilo šta ili bilo koga isrpovocirala. Kao što sam odgovorio prethodnih 10, 20 puta mogu još jednom reći, ja mislim da će opozicija imati jednog kandidata i da će opozicija ponovo pobijediti u Banjaluci - kaže potpredsjednik PDP Igor Crnadak.

Prvi dio Crnatkove izjave mogao bi se odnositi na Draška Stanivukovića. Drugi definitivno ne. Stanivuković kao zajednički kandidat opozicije ne uklapa se u izbornu jednačinu. Dvije od četiri opozicione stranke jasno su rekle da neće podržati Stanivukovića.

- Nema nikakve šanse za razgovor ili podršku Drašku Stanivukoviću zato što je on iznevjerio svoje ljude i glasače. Nije imao nijedan sastanak sa opozicijom kako je postao gradonačelnik. To je jedan samovoljac, iskompleksiran, opšta neznalica - rekao je predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Mišljenje Vukanovića dijeli i bivši član PDP-a i predsjednik opozicionog Narodnog fronta Јelena Trivić. Izgleda da će Stanivuković biti odlučujući faktor i u odluci SDS. Јoš vijećaju da li će izaći sa svojim kandidatom za gradonačelnika Banjaluke.

- Prema tome, u startu imamo problem. Tako da je to osnovna dilema. /REZ/ U ovom momentu GO SDS Banjaluka za sada ima većinsko mišljenje, nismo glasali, donijeli konačnu odluku, da SDS ide sa svojim kandidatom - istakao je predsjednik SDS Milan Miličević.

Poslije svega izrečenog, legitimno pitanje je na osnovu čega Crnadak vjeruje da će opozicija imati jednog kandidata za gradonačelnika Banjaluke? Da li sva neslaganja unutar opozicije proizlaze iz neslaganja u PDP-u? I da li će ih to koštati, a ne bi bilo prvi put.

- Ne mislim više spasavati PDP. Naravno, nije to samo pitanje Stanivukovića. Meni je žao što gospodin Crnadak tamo nema veću podršku, to govori o raspoloženju u toj stranci. Bojim se iskreno, vidjećemo kakav će biti rasplet situacije, ali budu li stali snažno iza gospodina Stanivukovića, PDP s nama više nema šta da razgovara - dodao je predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Ipak, vatru unutar opozicije pokušava da ugasi SDS. Najavili su sastanak lidera opozicije na kojem će pokušati dogovoriti zajedničkog kandidata za gradonačelnika Banjaluke. Prema dosadašnjim stavovima, ne izgleda da se vatra stišava, naprotiv. A godina je izborna!