latinica  ћирилица
28/02/2024 |  21:18 ⇒ 21:20 | Autor: RTRS

Ustavni sud Srpske: Tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra nisu u skladu sa Ustavom

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je na današnjoj sjednici da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske.
Ustavni sud Srpske u Banjaluci - Foto: RTRS
Ustavni sud Srpske u BanjaluciFoto: RTRS

Ustavni sud je usvojio odluku kojom je utvrdio da tačka IV Odluke o utvrđivanju tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema u Republici Srpskoj od 15. decembra 2022. godine nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, jer je ovom tačkom propisano da Odluka stupa snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. januara 2023. godine, što je suprotno Ustavu Srpske.

Istom odlukom Ustavni sud je utvrdio da tačke II i IV Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o električnoj energiji.

Obrazlažući svoju odluku u ovom dijelu, Ustavni sud je saopštio da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije.

Saopštenje Ustavnog suda Srpske pogledajte OVDЈE.