latinica  ћирилица
28/02/2024 |  21:22 ⇒ 22:18 | Autor: RTRS

Dodik: Ključno pitanje sastanaka u Antaliji - ojačati saradnju i nastaviti ekonomsku aktivnost (VIDEO)

Cilj mog odlaska u Antaliju na Ekonomski forum, koji je pod pokroviteljstvom predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, je da ojačamo saradanju sa partnerima i nastavimo ekonomsku aktivnost, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorada Dodi u Teleringu.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Poenta je da ojačamo partnerstva, te objasnimo aktuelnu situaciju - naveo je Dodik.

Istakao je da će u Turskoj pokušati i da objasni pitanja koja postoje u BiH.

- Od kojih je najočigledniji problem, što ranije predložen ambasador od strane Bošnjaka i nije prihvaćen u Turskoj. Zloupotrebljen je jedan postupak od strane bošnjačkog člana Predsjendištva BiH Denis Bećirovića. On je predložio nekoga koga turska strana nije mogla da prihvati, a doveli su i nas do toga da moramo objašnjavati sebe - naveo je Dodik.

Istakao je da će razgovarati i o ekonomskim pitanjima.

- Pokušavamo da rehabilitujemo problem autoput-a Sarajevo-Tuzla. Turska strana je dosta toga već uradič+la, ali u Federaciji je vječiti proble taj što ne mogu da se dogovore oko putnih pravaca. Kada smo govorili o Koridoru 5C, moja ideja je bila da idemo od Banjaluke do Tuzle. Dio koji prolazi kroz Srpsku bi mi brzo uradili, ali ako ne mogu u Federaciji da se dogovore, nije do nas - pojasnio je Dodik.

Ističe da je prostor od Doboja do Tuzle veoma zaživio.

- I mislim da treba u primarnom interesu da se obezbijedi brza cesta. Republika Srpska ima skromnije potencijale, imamo još oko 150 kilometara auto-puta da radimo - kaže Dodik.

U martu Dodik putuje i u Beč na diplomatsku akademiju gdje će održati predavanje o situaciji u BiH. Nakon toga je u Francuskoj, gdje će se sastati sa parlamentarnim institucijama, ministrima i francuskim izaslanikom za BiH.

Kaže, dolazak mađarskog premijera Viktora Orbana u Banjaluku, prolongiran je zbog njegovih obaveza u SAD, ali očekuje da datum dolaska uskoro bude preciziran.