latinica  ћирилица
28/02/2024 |  21:31 | Autor: SRNA

Darko Mladić: Prvi Ustav Srpske - temeljni akt državnosti srpskog naroda u BiH

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, smatra da je izuzetno važno što su se zvaničnici Republike Srpske i Srbije okupili večeras u Beogradu na prijemu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i 32 godine od donošenja prvog ustava Srpske - temeljnog akta državnosti srpskog naroda u BiH.
Darko Mladić - Foto: RTRS
Darko MladićFoto: RTRS

Darko Mladić je nakon svečanog prijema u Domu Vojske Srbije podsjetio da je Republika Srpska na današnji dan prije 32 godine sačuvala svoju konstitutivnost i samostalnost srpskog naroda u BiH, koja mu je pripadala.

- Srbi su se za to izborili kroz veliko stradanje. Narod nije dozvolio da njegova prava budu poništena. Vidimo šta se dešava na prostorima gde više nema srpske države i srpskog naroda - rekao je Mladić Srni.

On je istakao da se danas obilježava značajan dan, jer je riječ o temeljnom aktu državnosti srpskog naroda u BiH, koji je donesen 28. februara 1992. godine.

- Tako nešto proslavlja svaka država. Nadam se da se ovo neće proslavljati iz godine u godinu samo na nivou zvaničnika Republike Srpske i Srbije, već da to proširimo i sa ostalim međunarodnim prijateljima, koji podržavaju Srpsku i borbu koju vodi za očuvanje svojih prava i interesa - rekao je Darko Mladić.

Večerašnjem prijemu u Beogradu povodom 32 godine od donošenja prvog Ustava Srpske i obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, prisustvovali su Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Nikola Selaković kao izaslanik predsjednika Srbije, koji su se i obratili zvanicama.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednici skupština Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Vladimir Orlić, ministri u Vladi Republike Srpske Željko Budimir, Siniša Karan, Danijel Egić, Zlatan Klokić, Željka Stojičić, Petar Đokić, Nedeljko Čubrilović, ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Na prijemu su bili i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, princ Filip i princeza Danica Karađorđević, predstavnici diplomatskog kora, istaknute ličnosti iz svijeta kulture, nauke, umjetnosti, privrede i sporta Srbije i Srpske, akademici, generali, naučnici, predstavnici zavičajnih udruženja i druge zvanice.

Prijem povodom obilježavanja godišnjnice prvog Ustava Srpske i 9.januara, Dana Republike, organizovalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji