latinica  ћирилица
28/02/2024 |  21:56 ⇒ 22:19 | Autor: RTRS

Dodik: Ako Srpska bude u mogućnosti, tražićemo da imamo status u BRIKS-u (VIDEO)

Ako Republika Srpska bude u mogućnosti, ona će bez oklijevanja tražiti da bude u statusu BRIKS-a, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Teleringu.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Istakao je da će reprezentacija Srpske će ići na sportske igre BRIKS-a u Kazanju.

- Pripremamo naše selekcije koje će učestvovati na tim igrama. To su igre koje su se odvijale i do sada, ideja je da učestvuje BRIKS. Mi smo dobili pozivnicu. To nema ništa protiv BiH, Velika Britanija ima nekoliko reprezentacija, zašto ne bi mogli i mi? - naveo je Dodik.

Istakao je da kontinuitetu razgovara sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Itekako je važno to za Republiku Srpsku, da se spozna njena pozicija, da se pridobije solidarnost za otvorena pitanja, koja mogu da pomognu, da se na ekonomskom planu dogovore ekonomski projekti, kao što je bila potreba izgradnje gasovoda od Bijeljine do Banjaluke, gdje nismo našom krivicom zasutavljeni na tom polju, spriječili su nas Sarajevo i Bošnjaci. Da smo to učinili, od onda kada smo tražili, Banjaluka bi bila gasni centar. Imali bi jeftin gas, išli smo na to da dogovorimo stabilnu cijenu. Nas su spriječili, napravili nam ozbiljnu ekonomsku štetu. Grijanje u Beogradu je jeftinije nego u Banjaluci, jer se griju na gas - kaže Dodik.

Istakao je da je Federacija BiH. neprijateljski nastrojena prema Rusiji, što u Rusiji i znaju.

- Zbog našeg stava, im nije povećana cijena gasa. Da smo mi imali dovoljne količine gasa, mogli smo da izgradimo dvije gasne komore, cijenu koja je niža, jer neko u Sarajevu smatra da Srbima to ne treba - kaže Dodik.

Dodik ističe da je Putin jedan od najvažnijih ljudi svijeta.

- Razgovorali smo o položajima Srpske i odnosima na Balkanu, ali i o problemima Ukrajine, Evropskoj uniji, ali i Americi. Ovo je bio jedan od razgovora na najvišem strateškom nivou, nema u sebi nikakvu poruku koja bi trebala da ugrozi situaciju. Јedna mala Republika sa milion i po hiljada stanovnika okružene NATO-om, EU, mala Republika koja nema stolicu u UN, mala Republika po obimu svojih politika, jer to je jedna ulica u Moskvi ako ne i manja uspjela je da se probije na scenu i da razgovara sa ljudima - poručio je predsjednik Srpske.