latinica  ћирилица
28/02/2024 |  22:43 | Autor: TANЈUG

Šumski požari u Teksasu spržili više od 200.000 hektara zemlje

Šumski požar sjeveroistočno od grada Amariljo u Teksasu bukti već nekoliko dana i za to vrijeme sprženo je više od 200.000 hektara, saopštila je danas Šumska služba te savezne države, a prema podacima koje je obezbijedila agencija, požar se širi istočno prema Oklahomi.
Požar u Teksasu (FOTO: EPA-EFE/FLOWER MOUND TEXAS FIRE DEPARTMENT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Požar u Teksasu (FOTO: EPA-EFE/FLOWER MOUND TEXAS FIRE DEPARTMENT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Kako navode, nema povređenih ili mrtvih, ali ima oštećenih ili uništenih građevina. Požari su zahvatili oblast sjeverno od državne fabrike Panteks što je glavna nacionalna institucija za montažu, demontražu i modifikaciju nuklearnog oružja, a nalazi se u blizini Amarilja.

Nekoliko manjih šumskih požara u različitim fazama suzbijanja zahvatilo je druge dijelove najsjevernijeg okruga u Teksasu, Penhendlea, a podstaknuti su jakim vetrovima i visokim temperaturama.

Područje spaljeno glavnim požarom veličine je grada Njujork, prenosi Rojters.

Guverner Teksasa Greg Abot u utorak je proglasio alarmantno stanje za 60 okruga i zadužio je Teksašku diviziju Uprave za vanredne situacije da aktivira više od 95 vatrogasaca, kao i osoblje za zatvaranje puteva, kontrolu saobraćaja, pružanje medicinske pomoći i pružanje pomoći životinjama.

Više od 13.000 kuća i preduzeća ostalo je bez struje, a više od 4.000 njih z region Penhendl, prema podacima grupe PowerOutage.

Devedeset odsto najvećih požara zabilježenih u Teksasu dogodilo se između januara i maja, uključujući najvecći zabilježeni šumski požar u državi u martu 2006. godine.