latinica  ћирилица
29/02/2024 |  09:06 ⇒ 09:06 | Autor: SRNA

Matić: Bošnjaci i sada žele unitarnu BiH kao i 1992. godine

Politikolog Filip Matić smatra da Bošnjaci i sada žele unitarnu BiH, kao što su željeli 1. marta 1992. godine, na način da većinsko stanovništvo odlučuje i da se dešava konstanta diskriminacija manjine.
Filip Matić - Foto: RTRS
Filip MatićFoto: RTRS

- Ovdje ne pričamo o nacionalnim manjinama od jedan, dva, nego od oko 35 do 40 odsto stanovništva. Nažalost, taj 1. mart duhom živi i danas - rekao je Matić

On je naveo da cjelokupna bošnjačka javnost, a pogotovo njihove političke elite u svakom trenutku da rade na tome da se dođe do unitarne BiH, do mogućnosti da se ostali diskriminišu.

- Vidimo to na primjeru Hrvata u Federaciji BiH, gdje im se konstantno bira njihov član Predsjedništva BiH bez volje većine hrvatskog naroda - dodao je Matić.

Matić je ukazao na konstantna nastojanja da se ukine Republika Srpska i da se umanje njene nadležnosti.

- Zapravo se želi ponovo preglasavati. Oni konstantno imaju želju da odlučuju u tuđe ime, da se nekome svete za neke izmišljene zločine koje su im spakovali za Zapada i njima prodali kao jako jeftinu, a slatku robu koja je zapravo temelj njihovog nacionalnog identiteta - naveo je Matić za Srnu.

Matić smatra da samo obilježavanje 1. marta i nije najveći problem, nego činjenica da taj datum i dalje živi među Bošnjacima, pogotovo među svim njihovim političkim elitama, nebitno da li je u pitanju SDA, SBB, Narod i pravda ili Naša stranka.

- Neka oni slave šta se njima slavi i neka obilježavaju datume koji su njima važni. Sve ono što su oni organizovali u pravcu nezavisnosti BiH tog 1. marta organizovano je protiv volje Srba - poručio je Matić.

U dijelu FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRЈ.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar - dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.