latinica  ћирилица
29/02/2024 |  11:16 ⇒ 01/03/2024 | 07:50 | Autor: SRNA

Pozicija Mandića na čelu Skupštine neće biti dovedena u pitanje

Pozicija Andrije Mandića na čelu Skupštine Crne Gore neće biti dovedena u pitanje, s obzirom na to da, kako sad stvari stoje, nema potrebne većinu za njegovo razrješenje.
Andrija Mandić (Tanjug/Zoran Žestić) - Foto: TANЈUG
Andrija Mandić (Tanjug/Zoran Žestić)Foto: TANЈUG

Smjenu Mandića sa mjesta predsjednika Skupštine Crne Gore inicirala je opoziciona Demokratska partija socijalista /DPS/, javlja dopisnik Srne.

Da bi inicijativa koju su juče dostavili poslaničkim klubovima ušla u skupštinsku proceduru, potrebno je 10 potpisa poslanika. Ako se prijedlog nađe na dnevnom redu i ako se o njemu bude glasalo, za Mandićevu smjenu potrebna je podrška većine od ukupnog broja prisutnih poslanika /41/.

Te većine sada nema jer su juče iz vladajućih Pokreta Evropa sad /PES/ i Socijalističke narodne partije /SNP/ zvanično saopštili da neće glasati za prijedlog DPS-a, dok je članica vladajuće koalicije inicijativu DPS-a nazvala "nedosljednom".

U SNP-u smatraju da dolazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Crnu Goru ne predstavlja nikakav problem niti prijetnju građanima, što je navedeno kao jedan od razloga za smjenu Mandića.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore /UCG/ Vladimir Dobričanin saopštio je da UCG neće podržati inicijativu DPS-a jer je ona "zlonamjerna i besmislena", te da su "razlozi zatražene smjene cinični i ponovo pozivaju na sukobe i podjele među građanima Crne Gore".

Albanske stranke su za poštovanje koalicionog sporazuma o formiranju Vlade i ostalih organa vlasti, što je poruka da Mandić može biti miran što se tiče predstavnika Albanaca u Crnoj Gori.

S druge strane, za Mandićevu smjenu glasali bi Bošnjačka stranka /BS/ i Hrvatska građanska inicijativa /HGI/.

Predsjedništvo DPS-a je odlučilo da ta partija pokrene inicijativu za razrješenje Mandića, a dokument su juče uputili svim poslaničkim klubovima, osim koaliciji "Za budućnost Crne Gore" /ZBCG/, čiji je Mandićeva Nova srpska demokratija /NSD/ dio.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić rekao je juče u parlamentu da postoji nekoliko razloga za smjenu Mandića, kao to što je bio u izbornom štabu SNS-a sa Aleksandrom Vučićem u izbornoj noći, zatim što je postavio u kabinetu srpsku trobojku i primio predsjednika Dodika u Skupštinu Crne Gore.

Specijalno državno tužilaštvo /SDT/ otvorilo je izviđaj povodom krivične prijave dijela opozicije protiv Mandića za zloupotrebu službenog položaja, potvrdio specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

SDT provjerava je li Mandić zloupotrijebio položaj zbog isticanja trobojke.

Krivičnu prijavu podnijeli su sredinom februara klubovi poslanika DPS-a, Socijaldemokrata, Demokratske unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative. Oni tvrde da je Mandić zloupotrijebio službeni položaj isticanjem trobojke u svom kabinetu.

Mandić je izabran na funkciju 30. oktobra prošle godine, glasovima poslanika ZBCG, PES-a, Demokrata, Ujedinjene Crne Gore, Albanskog foruma, SNP-a, kao i nezavisnih poslanika Radinke Ćinćur i Јevrosime Pejović.