latinica  ћирилица
29/02/2024 |  11:26 ⇒ 14:21 | Autor: RTRS

Košarac: Insistiramo na usvajanju istočne interkonekcije

Odgovorna politika Srpske i predsjednika Milorada Dodika fokusirana je na to da obezbijedi više interkonekcija kako bi gas bio dostupan što većem broju građana i privrednih subjekata, naveo je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

On je istakao da insistira na usvajanju istočne interkonekcije, jer je riječ o projektu koji će za rezultat imati povećanje bezbjednosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom, jeftiniji energent i dugoročnu energetsku stabilnost u Srpskoj, ali i FBiH, gdje može biti usmjerena četvrtina kapaciteta istočne interkonekcije.

- Više interkonekcija znači veću količinu gasa i jeftiniji energent, a time bi se stvorili uslovi za implementaciju investicionih i razvojnih politika u korist građana i privrede. Nažalost, mentalne blokade dva bošnjačka člana u Predsjedništvu, njihove predrasude i poriv da konstantno rade protiv Srpske, razlog su zaustavljanja istočne interkonekcije. To je kontraproduktivno, jer Komšić i Bećirović štete razvoju FBiH i uskraćuju jeftiniji gas za stanovništvo i privredu u ovom entitetu - naveo je Košarac na Instagram nalogu.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Žalosno je što su te bošnjačke strukture, kaže Košarac, motivisane isključivo time šta će im zapadnjaci reći, umjesto da vode računa o potrebama vlastitog stanovništva i privrednog razvoja.

- Srpska nikada nije sabotirala razvojne projekte FBiH, kao što nikad nije bila niti će biti taoc zapadnih zemalja. Mi ćemo nastaviti insistirati na usvajanju istočne interkonekcije, ali ćemo razmotriti i mogućnosti kako da povećamo kapacitete postojećeg gasovoda koji dolazi preko Srbije iz Rusije, a sve u cilju obezbjeđivanja energetske stabilnosti i razvoja investicionih projekata - poručio je Košarac.