latinica  ћирилица
29/02/2024 |  13:07 | Autor: Agencije

Otvoreno Olimpijsko selo u Parizu

Ključevi sportskog sela "Pariz 2024" zvanično su uručeni organizatorima Ljetnih olimpijskih igara tokom posjete predsjednika Emanuela Makrona toj lokaciji.
Olimpijsko selo u Parizu (Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT) -
Olimpijsko selo u Parizu (Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT)

Selo površine 52 hektara, smješteno sjeverno od Pariza, ugostiće oko 14.500 sportista i njihovog osoblja, a kasnije i 9.000 učesnika Paraolimpijskih igara.

Olimpijci će biti smješteni četrdesetak nižih zgrada tokom velikog takmičenja koje počinje 26. jula.

Neimenovani Makronov savjetnik rekao je novinarima ranije ove sedmice da je rok za završetak radova i primopredaju olimpijske infrastrukture bio 1. mart i da je ispoštovan.

Iz kancelarije francuskog predsjednika saopšteno je da su troškovi izgradnje premašili budžet za samo tri odsto, imajući u vidu inflaciju, i da je selo dokaz da Igre u Parizu mogu da izbjegnu zamke prošlih izdanja.

Rasipna prekomjerna potrošnja i ekstravagantna infrastruktura ukaljali su reputaciju Olimpijskih igara u Riju 2016. godine, gdje je selo poslije toga ostalo prazno.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Francuza i dalje podržava Igre u Parizu, iako su skupe karte, političke prepirke i poremećaj života u glavnom gradu u posljednje vrijeme narušili raspoloženje.