latinica  ћирилица
29/02/2024 |  14:33 | Autor: RTRS

Nova Lista spomenika i spomen - obilježja od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku

Vlada Republike Srpske donijela je danas  Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske, kojom se određuje maksimalna maloprodajna cijena proizvoda "bijeli hljeb težine 600 grama, proizveden od brašna TIP 500" i iznosi 1,90 KM po komadu. Privredni subjekti ne mogu vršiti promet navedenog proizvoda po cijeni iznad propisane cijene, ali mogu po cijeni ispod propisane cijene.
Sjednica Vlade - Foto: Ustupljena fotografija
Sjednica VladeFoto: Ustupljena fotografija

Inspekcijski nadzor nad primjenom ove odluke vrši Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave u skladu sa ovlaštenjima propisanim zakonom i propisom kojim se uređuje inspekcijski nadzor.

Osnovni razlog za donošenje Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske, jeste veći rast cijena hljeba na tržištu Republike Srpske, a namjera Vlade je da na ovaj način utiče na zaštitu životnog standarda najugroženijih kategorija stanovništva.

Vlada Republike Srpske razmotrila je Informaciju o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2023. godine.

Informacija se, između ostalog, odnosi na pregled najznačajnijih aktivnosti u vezi sa realizacijom prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, kao i pregled ocjena iz Izvještaja o BiH za 2023. godinu. Takođe, informacija sadrži postignute rezultate iz procesa usklađivanja republičkog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, zajedno sa programiranjem i sprovođenjem finansijskih instrumenata EU i pozicije Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske je razmotrila Informaciju o pristupanju Programu Evropske unije Digitalna Evropa.

Inicijativa za pristupanje programu pokrenuta je u prvoj polovini 2023. godine i sve dosadašnje aktivnosti koordinisalo je Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju. U vezi sa navedenim, predlaže se da Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije sa Ministarstvom komunikacija i transporta BiH potpiše Memorandum kojim bi se obezbijedilo ravnopravno učešće i vidljivost Republike Srpske u Programu.

Program Evropske unije Digitalna Evropa, sa budžetom od 7,5 milijardi evra ima za cilj da ubrza ekonomski oporavak i da oblikuje digitalnu transformaciju evropske privrede i društva. Program finansira projekte u pet ključnih područja: superkompjuteri, vještačka inteligencija, sajber sigurnost, napredne digitalne vještine i obezbjeđivanje široke upotrebe digitalnih tehnologija u privredi i društvu.

Vlada Republike Srpske je dala saglasnost na novu Listu spomenika i spomen - obilježja od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i Listu spomenika od velikog značaja za određeno područje.

Na prijedlog Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, spomen kosturnice u Nevesinju - lokacija Gvozd, Istočnom Sarajevu - lokacija vojničko groblje Miljevići i Banjaluci - lokacija Novo groblje uvrštene su u kategoriju spomen – obilježja od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku.

Spomenik posvećen proboju Koridora 1992. godine u Krečanima Gornjim uvršten je u Listu spomenika od velikog značaja za određeno područje.