latinica  ћирилица
29/02/2024 |  14:57 ⇒ 14:57 | Autor: Agencije

Nikšić: Nisu prokockane šanse za otvaranje pristupnih pregovora

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić smatra da nisu prokockane šanse da BiH otvori pristupne pregovore sa EU, navodeći da su nastavljeni sastanci radnih grupa koje rade na zakonima koji su uslov za ove pregovore.
Nermin Nikšić - Foto: RTRS
Nermin NikšićFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, radna grupa koja je zadužena za izmjene Izbornog zakona radila je na zaštiti integriteta izbornog procesa.

- Mislim da smo od SNSD-a dobili saglasnost na jednu stvar koja je do sada bila problematična, a to je skeniranje glasačkih listića u realnom vremenu. S tim što oni smatraju da to treba biti pilot-projekat i da se ne primjenjuje dok se ponovo ne izvrši izmjena Izbornog zakona - rekao je Nikšić za Kliks.

On je dodao da smtraju da je dobro da se to odobri kao pilot-projekat i da se provede za lokalne izbore.

Osvrćući se na sastanak lidera stranaka koje čine većinu na nivou BiH prije dva dana u Mostaru, Nikšić je rekao da nema velikog pomaka.

Kada su u pitanju zahtjevi HDZ-a u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, Nikšić, koji je predsjednik SDP-a, kaže da HDZ insistira da se rješava cijeli Izborni zakon, a ne u fragmentima za šta su stranke "trojke" u slučaju da nema kompromisa.

- Za nas je pitanje izbora članova Predsjedništva ujedno pitanje provođenja odluka Suda u Strazburu - istakao je Nikšić.

On je stava da će Kristijan Šmit nametnuti izmjene Izbornog zakona kada je riječ o integritetu izbornog procesa ukoliko se ne postigne dogovor.

Takođe, dodao je predstavnici EU ne kriju da su u BiH napravljeni ogromni pomaci kada je u pitanju ispunjavanje postavljenih uslova.

Govoreći o projektima Vlade FBiH, Nikšić je rekao da je oživljena ideja na nivou entitetskih premijera da Srbija i BiH grade objekat na Drini, u čemu bi entitetske elektoprivede imale udio po 25 odsto, a Srbija 50 odsto, čime bi se obezbijedila energija iz obnovljivih izvora.