latinica  ћирилица
29/02/2024 |  16:01 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Elektroprivreda Srpske: Nakon odluke Ustavnog suda, 86 odsto građana plaćaće veće račune za struju (VIDEO)

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom.
Elektroprivreda Republike Srpske - Foto: RTRS
Elektroprivreda Republike SrpskeFoto: RTRS

Osporena je odluka kojom se predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade, ali ne i cijena struje.

Iz Elektroprvrede i Regulatorne komisije za energetiku tvrde da će ovo osporavanje platiti građani Srpske, jer su tarife i uvedene kako bi se zaštitili kupci sa malom potrošnjom i niskim standardom. Više od 80 odsto potrošača čekaju veći računi.

- Šokirani smo odlukom Ustavnog suda Srpske da poništi odluku o tarifnim grupama u snabdijevanju - rekao je generalni direkotr Elektroprivrede Srpske Luka Petrović.

Taj model predviđao je najnižu cijenu od 0,05 KM po kilovatu za one koji troše do 500 kilovat časova mjesečno, nešto veću za potrošnju do 1.000 kilovata, i najveću - tržišnu od 0,2 KM po kilovatu za potrošače koji su mjesečno premašivali 1.500 kilovata.

- Sad oni koji su trošili više plaćaće manje, a oni koji su racionalno trošili imaće povećanje, u brutu najveći potrošači imaće sniženje računa za mart, a ovi koji su racionalno trošili povećanje - kaže Petrović.

Oko 86 odsto potrošača u Srpskoj struju će plaćati više nego do sada. Koliko će biti povećanje sada nije pozanto, jer tek treba da se uspostavi nova, jedinstvena cijena struje za sve potrošače.

U Regulatornoj komisiji za energetiku bez izjava dok presudu Ustavnog suda ne dobiju u pisanoj formi.

Tvrde da su u skladu sa nadležnostima, a na inicijativu Elektroprivrede Srpske donijeli su odluku o tarifnim stavovima, kako bi zaštitili potrošače sa najnižim standardom.

Za građane sa najnižim primanjima, posebno penzionere svako poskupljenje je preveliko.

Slični modeli tarifnog sistema koji je osporio Ustavni sud Srpske, funkcionišu u Srbiji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji.

Osporavanjem tarifnog modela otvara se i mogućnost tužbi potrošača na račun Elektroprivrede. I u toj računici, tvrdi uprava najvećeg javnog snabdjevača, izgubiće građani. Ali i Elektoprivreda Republike Srpske, jer softverski sistem, prema riječima Luke Petrovića, oformljen za tarifni obračun, više ne važi.