latinica  ћирилица
29/02/2024 |  16:01 | Autor: RTRS

Semberski poljoprivrednici pozvali na bolju dinamiku isplata preostalih podsticaja

Semberski poljoprivrednici zadovoljni su ulaganjem 180 miliona maraka podrške Vlade agraru u Republici Srpskoj, ali su pozvali na bolju dinamiku isplata preostalih podsticaja prije proljetne sjetve, rečeno je na konferenciji za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije".
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Predsjednik udruženja Boško Radić kaže da se to odnosi na podsticaje za kapitalna ulaganja, osiguranje poljoprivredne proizvodnje i još četiri miliona za štetu od afričke kuge svinja, za šta je do sada isplaćen 21 milion maraka.

Smatraju da su nesrazmjerno visoke cijene hljeba u odnosu na loše plaćenu pšenicu i da bar u toku žetve treba obustaviti uvoz kako bi domaća pšenica postigla bolju cijenu.

Isplata subvencija za kapitalne investicije i preostali dio naknade štete od svinjske kuge, zahtjevi su poljoprivrednika Semberije od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Navode da je proljećna sjetva ugrožena.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije, Boško Radić, izrazio je nezadovoljstvo i visinom premije za pšenicu koja je prema novom pravilniku na nivou prošlogodišnje i iznosi 500 maraka po hektaru.

I stočari i ratari i povrtari očekuju da se uvedu mjere zaštite domaće proizvodnje na nivou BiH, kao što je privremena zabrana uvoza u vrijeme kada je velika ponuda domaćih poljoprivrednih proizvoda