latinica  ћирилица
29/02/2024 |  18:38 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Vlada Srpske ograničila cijenu hljeba (VIDEO)

Vlada Srpske utvrdila je danas da maksimalna maloprodajna cijena bijelog hljeba težine 600 grama, proizvedenog od brašna tip 500 bude marka i 90 pfeniga.
Hljeb - Foto: RTRS
HljebFoto: RTRS

Razlog za donošenje Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena jeste kontinuirani rast cijena hljeba, a cilj je zaštita životnog standarda građana Srpske.

Nakon brojnih pregovora za predstavnicima pekarske industrije, Vlada Srpske ograničila je maksimalnu cijenu bijelog hljeba u maloprodaji na marku i 90. Cijena hljeba od 600 grama u maloprodaji nerijetko je prelazila i 2,50 marke.

- Svjesni sm činjenice da postoji veliki broj gradova i opština širom Republike Srpske u kojima je cijena ovih proizvoda jeftinija nego što je u uredbi, tako da definišemo da je to maksimalna cijena preko koje se ne može ići, a svaki proizvođač može tu cijenu nivelisati na niže od 1,90 - rekao je Denis Šulić.

Opravdanje za visoke cijene hljeba pekari pripisuju brojnim faktorima, među kojima je i deficit radne snage.

Odluka Vlade opravdan je korak za pojedine pekare, ali očekuju pomoć prilikom sanacije potencijalnih ekonomskih gubitaka.

- Pored poskuljenja niza životnih namirnica, hljeb je nešto o čemu se vodi polemika posljednjih dana, da li je to realna ili nerealna cijena. Mišljenja sam da je realna, ali sam uvjeren da ćemo uskoro naći zajednički stav i da ćemo vidjeti da se urade neke subvencije prema pekarima i proizvođačima - kaže Bojan Bakal.

Iz Vlade naglašavaju da imaju sluha za poteškoće pekara.

- U narednom periodu ćemo razgovarati da vidimo da li postoje pekare koje su spremne da im Vlada putem interventnih nabavki donira određene količine brašna i Vlada na taj način da utiče na nivelisanje - dodao je Šulić.

Na novine u cijenama regovali su i građani.

Osnovni razlog za donošenje Odluke je zaštita životnog standarda najugroženijih kategorija stanovništva Srpske poručeno je iz Vlade. Provođenje odluke kontrolisaće Republička uprava za inspekcijske poslove.