latinica  ћирилица
29/02/2024 |  18:56 | Autor: SRNA

Vučić: Zahvalnost Centralnoafričkoj Republici što poštuje teritorijalni integritet Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon susreta u Beogradu sa predsjednikom Centralnoafričke Republike Fostenom Arkanžom Tuaderom da zahvaljuje ovoj afričkoj državi što čvrsto poštuje teritorijalni integritet Srbije.
Vučić sa predsjednikom Centralnoafričke Republike (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović) -
Vučić sa predsjednikom Centralnoafričke Republike (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović)

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da time poštuju Povelju UN i Rezolucije izglasane u Generalnoj skupštini UN.

- Predsjednik Centralnoafričke Republike nam je rekao da poštuje Srbiju, ali da to radi i zbog sebe i poštovanja međunarodnog javnog prava i svakog ko hoće da zaštiti svoj integritet. Srbija će uvijek podržavati u punoj meri teritorijalni integritet Centralnoafričke Republike - istakao je Vučić.

On je rekao da Srbija izuzetno cijeni prijateljstvo sa Centralnoafričkom Republikom, da su za nju odnosi sa afričkim zemljama od izuzetog i prioritetog značaja i daće sve od sebe da sa njima razvija odnose u različitim sferama života.

- Srbija se ponosi nasljeđem i istinskim prijateljstvom sa afričkim kontinentom. Vrijeme je da djelima pokažemo koliko smo biliski i koliko zajedno možemo da radimo - rekao je Vučić, koji je dodao da Srbija ima vojno prisustvo u Centralnoafričkoj Republici u mirovnoj misiji UN /MINUSKA/.

Vučić je rekao da je siguran da će Centralnoafrička Republika od jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta vrlo brzo krenuti naprijed, a da će Srbija u tome pomoći.

On je izrazio uvjerenje da u svim drugim oblastima - od poljoprivrede, rudarskog istraživanja, do odbrane dvije zemlje mogu da postignu odlične rezultate, te poželio da se diplomatski kontakti dovedu do stalnih konsultacija i da se dvije zemlje uvijek podržavaju na međunarodnom nivou.

Vučić je uvjeren da će Srbija i sa Centralnoafričkom Republikom, i sa ostalim afričkim zemljama u narednih godinu dana biti bolje povezana vazdušnim putem.

Tuader je rekao da dolaze novi dani saradnje Centralnoafričke Republike i Srbije i da se ponovo pokrene socijalna, ekonomska i stručna saradnja dvije zemlje, da se ostvari konkretna saradnja, te da njegova zemlja želi da bude samostalna i suverena i da ima saradnju sa svim zemljama koje su pravične.

- Ova posjeta je volja moje zemlje da još više otvori svoje granice za srpske investitore. Od sada Centralnoafrička Republika i Srbija nemaju praktično neke granice, osim geografske razdaljine - rekao je Tuader i dodao da Centralnoafrička Republika ima uranijum, litijum, bakar, kobalt i ostale rude, kao i dijamante i zlato.

On je rekao da ekonomski model Srbije želi da preseli na Centralnoafričku Republiku, te iskazao Vučiću, Srbiji i srpskom narodu iskrenu zahvalnost za toplu dobrodošlicu.

Predsjedniku Centralnoafričke Republike prethodno je priređen svečani doček ispred Palate Srbija, dva predsjedika su razgovarala nasamo, a potom je u njihovom prisustvu potpisan niz dokumenata u oblasti bilateralne saradnje, odbrane, geologije i rudarstva, o osnivanju mješovite komisije dvije države.

Centralnoafrička Republika ne priznaje samoproglašeno Kosovo, ima oko šest miliona stanovnika i sporazume o slobodnoj trgovini sa afričkim zemljama.

Centralnoafrička Republika je poprište građanskog rata koji traje od 2012. godine. Vojska Srbije učestvuje u misiji Minuska /MINUSCA/ od 2014. godine, a trenutno je tamo angažovano 75 njenih pripadnika.