latinica  ћирилица
29/02/2024 |  19:32 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

U Brčkom najavljen defile sa ratnim zastavama takozvane Armije BiH (VIDEO)

1. marta u Brčkom je najavljen defile automobila sa ratnim zastavama takozvane Armije BiH. Ova najava unijela je nemir u srpsko stanovništvo distrikta. Udruženja veterana specijalnih jedinica Vojske Republike Srpske zatražilo je od policije da zabrani ovaj događaj.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Danima takozvana Unija patriota i Bosanska narodna stranka Sanina Muse putem društvenih mreža pozivaju Bošnjake da im se pridruže na defileu automobila sa ratnim zastavama kroz Brčko.

Udruženja veterana specijalnih jedinica Vojske Republike Srpske zatražilo je od policije da zabrani ovaj događaj.

Danima takozvana Unija patriota i Bosanska narodna stranka Sanina Muse putem društvenih mreža pozivaju Bošnjake da im se pridruže na defileu automobila sa ratnim zastavama kroz Brčko.

Udruženja veterana specijalnih jedinica Vojske Republike Srpske od policije u Brčkom traže da zabrani najavljeni defile 1. marta, jer bi, kažu, obilježja takozvane Armije BiH ugrozila međunacionalne odnose u gradu.

- Mi imamo informacije i o dolasku navijačkih grupa i ekstremnih elemenata, posebno je sporan Sanin Musa, on je lice koje je u toku rata bio pripadnik jedinice El mudžahid. Јedinica El mudžahid je počinila najstrašnije zločine na teritoriji Vozuće nad srpskim narodom - rekao je predsjednik Udruženja veterana "Garda Panteri" Petar Cvijetinović.

- Mi ostajemo pri tome da apelujemo na policiju BD da im se spriječi dolazak defilea kroz Brčko grad - kaže predsjednik Udruženja veterana "Peša" iz Brčkog Radivoje Đukić.

Mnogi u Brčkom ovakav vid defilovanja uz ratne zastave smatraju provokacijom, posebno zato što je distrikt multietnična sredina.

Iz Policije Brčko distrikta navode da su "sagledali sve faktore koji bi mogli uticati na usložnjavanje bezbjednosne situacije u ovom grad".

U skladu sa Zakonom o mirnom okupljanju, Policija je odmah preduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju prikupljanja svih relevantnih informacija značajnih za bezbjedno održavanje prijavljenog događaja. Policija preduzima sve potrebne mjere i radnje u saradnji sa policijskim agencijama iz BiH i u saradnji sa svim relevantnim međunarodnim faktorima.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić apelovao je na maksimalnu suzdržanost, povodom najavljenog defilea vozila kroz Brčko 1. marta.

- Tenzije u ovom trenutku odgovaraju najviše onima koji žele Brčko da prikažu kao nestabilan grad, neuralgičan, upravo s ciljem da bi stacionirali ovde trupe EUFOR-a ili neke druge vojne snage, isti ti žele da se zabrani defile da bi sutra zabranili održavanje Dana Republike Srpske - rekao je predsjednik Skupštine distikta Brčko Siniša Milić.

Nezvanično saznajemo, da nijedna bošnjačka organizacija u Brčkom ne podržava održavanje defilea.

Oni koji 1. mart doživljavaju kao Dan nezavisnosti, obilježiće ga kao i do sada, polaganjem vijenaca na spomen obilježja, kulturnim i sportskim sadržajima.