latinica  ћирилица
29/02/2024 |  19:33 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Zašto za kćerku poginulog borca nema mjesta u Gradskoj upravi Banjaluka? (VIDEO)

Nerijetko, pojedinim političarima su puna usta brige za djecu poginulih boraca. Pogotovo pred izbore. A kada ostvare cilj, zaborave šta su obećali. Tako je i Mira Vučković, dijete posthumno odlikovanog borca Republike Srpske ostala bez posla u banjalučkoj Gradskoj upravi prije nešto više od tri godine. Zašto za nju tamo nema posla i zbog čega nikad nije dobila odgovor gradske administracije o razlozima otpuštanja?
Gradska uprava - Foto: RTRS
Gradska upravaFoto: RTRS

Programom zapošljavanja djece poginulih boraca, Mira Vučković dobila je posao u Gradskoj upravi Banjaluka prije nešto manje od pet godina. Ugovor je bio na određeno vrijeme. Dolaskom nove administracije sa Draškom Stanivukovićem na čelu, ostala je bez posla, jer ugovor nisu htjeli da produže.

- Protekla gradska administracija omogućila mi je da zarađujem za svoju porodicu i privređujem za sebe, međutim ova gradska administracija mi je to oduzela, živim kao i svaki nezaposleni - istakla je Vučkovićeva.

Šta je razlog da se ugovor ne produži djetetu poginulog borca, koja ispunjava sve uslove za to radno mjesto, Vučkovićeva ni nakon više od tri godine nije dobila odgovor.

I nije jedina! Više bivših radnika Gradske uprave, nedavno je tokom skupštinskog zasjedanja, odgovore tražilo od odbornika. U tom trenutku gradonačelnik nije bio prisutan čime je, kako tvrdi Mira, dodatno ponizio djecu poginulih boraca.

- To je nešto što degradira ovu populaciju, degradira mene lično kao osobu, a onda i kao kćerku poginulih boraca i to smatram apsolutnim nepoštovanjem - dodaje Vučkovićeva.

Iako ovom dijelu skupštinskog zasjedanja Stanivuković nije ni prisustvovao, kaže, da je tek na toj sjednici čuo za ovaj slučaj.

- Tri godine ja ne znam za njeno ime i prezime, ni slučaj, ni bilo šta. Ono što možemo da sagledamo jeste da nađemo neki ugovor na određeno vrijeme, da joj privremeno pomognemo, za šta sam otvoren - napomenuo je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Gradonačelnika demantuje predsjednik Skupštine. Tvrdi da je Stanivuković, po preuzimanju funkcije, sve ugovore analizirao i ciljano povlačio korake.

- 26. decembra je znao kad kome ističe ugovor i sad priča kako mu je žao. 26. decembra je tražio ugovore koji su produženi u zadnjih mjesec dana, a to znači da je politički gađao. Zamislite koliko čovjek laži može da iznese, ja slušam, ja sam frapiran da je sposoban da iznese to na takav način - dodaoje je predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković.


Negoduje i Sindikat uprave Republike Srpske. Božo Marić kaže da je gradonačelnik ovakvim potezom učinio veliku nepravdu kćerki poginulog borca.

- Sve i jedan borac koji je dao život za Republiku Srpsku, zamijenio bi zlatna slova na monumentalnom spomeniku da njihova djeca i njihova unučad mogu da uživaju egzistenciju u državi za koju su se borili i dali život, a ne da razmišljaju da odu u jednom smjeru - zaključio je predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić.

Da apsurd bude veći, radno mjesto sa koga je Vučkovićeva otpuštena i danas postoji. Zašto, onda, za nju nema mejsta u Gradskoj upravi?