latinica  ћирилица
29/02/2024 |  19:39 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Hoće li zbog dugova imovina opštine Brod na doboš? (VIDEO)

Zbog dugovanja prema Poreskoj upravi opštine Brod i komunalnog preduzeća "Komvod", odbornici skupštinske većine, predvođene SDS-om, donijeli su odluku o stavljanju hipoteke na nekretnine u vlasništvu opštine.
"Komovod" - Brod - Foto: RTRS
"Komovod" - BrodFoto: RTRS

Opozicija, predvođena SNSD-om, upozorava na štetnost ovakvog poteza. Kažu, u slučaju neizmirivanja dugovanja opštinska imovina mogla bi se naći na dobošu.

Komunalno preduzeće ima oko dva miliona dugovanja. Od preduzeća koje je imalo izmirene sve obaveze u bezizlaznu situaciju došli su krajem 2020. usljed velikog povećanja broja zaposlenih. Da bi pokrili gubitke povećali su cijene komunalnih usluga. Ni to nije riješilo problem, pa se plate ni danas ne isplaćuju redovno, kao ni naknada za prevoz.

- Najviše se pribojavamo kolapsa, da nećemo imati nikako plate i ostalih davanja - rekao je predsjednik Sindikata u "Komvod", Brod Saša Ivanović.

U komunalnom preduzeću kažu dugovanja nisu od juče, te da je greška napravljena spajanjem više komunalnih preduzeća u jedno. Iako ne izmiruju redovno svoje obaveze, u reprogramu, odnosno hipoteci, ne vide ništa sporno.

- Mi smo poslali ministarstvu zahtjev, ministarstvo je odgovorilo da dopunimo zahtjev sa hipotekom, taj iznos od 12.000 do 13.000 mjesečno ovo preduzeće će moći izmirivati - kaže v.d. direktora KP "Komvad", Brod Ljubica Јovanović.

Naša kuća nije na prodaju, kažu u lokalnom SNSD-u. Odbornici ove stranke u lokalnoj skupštini iz više razloga usprotivili su se odluci da se na nekretnine u vlasništvu opštine stavi hipoteka. Protiv takve odluke glasali su i odbornici SP-a.

- Rizik je sljedeći, opština i Komvod već sada ne mogu da plaćaju redovno svoje poreze i doprinose. Reprogramiranjem ovih dugova oni neće moći da plaćaju ratu, to znači da postoji ozbiljna opasnost da se ovi objekti nađu na javnoj licitaciji - rekao je Milan Zečević.

Za reprogram poreskih dugovanja opštine Brod, koja premašuju milion maraka i zbog kojih oko 300 radnika javnog sektora nema zdravstveno osiguranje, hipoteka će biti stavljena na nekretnine toplane, dok bi za reprogram poreskog duga komunalnog preduzeća od oko 700.000 maraka, hipoteka bila stavljena na opštinsku zgradu u centru grada.

U njoj su smještene brojne nvo, političke partije i udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i spomen - soba poginulim borcima.

- Moramo se izboriti da do toga ne dođe, da sad neko ide da namiri svoja sredstva preko ovog objekta, to bi bio jedan poraz nas kojih smo u Brodu - kaže predsjednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila opštine Brod Marko Grabovac.

O odlukama skupštine da pod hipoteku stavi opštinsku imovinu da bi u 60 mjesečnih rata opština i komunalno preduzeće izmirivali poreske obaveze pristao je da govori i načelnik Broda Zoran Vidić, ali je u međuvremenu poručio da nije u mogućnosti zbog zdravstvenih problema.