latinica  ћирилица
01/03/2024 |  09:12 ⇒ 09:26 | Autor: RTRS

Najtopliji februar u Banjaluci otkad se vrše mjerenja (FOTO)

U cijelom regionu zabilježeno je veoma toplo vrijeme u februaru, a u Republici Srpskoj je ove godine u većini predjela oboren rekord za najtopliji februar otkad se vrše mjerenja.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Srednja temperatura tokom cijelog mjeseca je bila od tri pa do čak sedam stepeni viša u odnosu na prosjek.

- Tokom cijelog mjeseca bilo je toplije od prosjeka, a prolazna zahlađenja su donosila blagi pad temperature, ali i u tim danima je bilo toplije od prosjeka. Koliko je bilo toplo može se vidjeti na primjeru Banjaluke gdje se vidi da je februar bio za skoro sedam stepeni Celzijusovih topliji od prosjeka, a bilo je čak preko dva stepena toplije od prosjeka za mart mjesec - saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske.

Ovaj ferbuar je bio za skoro dva stepena topliji od prethodno najtoplijeg februara iz 1966. godine kada je srednja temperatura iznosila 7,7 stepeni Celzijusovih.

FOTO: RTRS

Posljednjih nekoliko godina bilo je vrlo toplo u februaru, a posljednji put je bilo hladnije od prosjeka u februaru 2018. godine.

I srednja minimalna i srednja maksimalna temperatura je bila najviša u februaru 2024. godine. Minimalna temperatura u Banjaluci se tokom cijelog mjeseca samo pet dana spuštala ispod nule.

FOTO: RTRS

Maksimalna temperatura je svakog dana prelazila iznad 10 stepeni, a čak tokom 22 dana temperatura je bila iznad 15 stepeni. Iako je bilo vrlo toplo tokom cijelog mjeseca, nije oborena vrijednost za apsolutnu maksimalnu temperaturu koja iznosi 25,2 i izmjerena je u februaru 2008. godine.

Količina padavina je bila znatno manja od prosjeka, palo je samo 15,2 milimetra kiše, a prosjek iznosi 67 milimetara.

Tokom cijelog mjeseca nije bilo snijega u Banjaluci, a snijeg je padao samo na planinama.