latinica  ћирилица
01/03/2024 |  09:34 ⇒ 09:49 | Autor: RTRS

Gorka dinja - sladak okus zdravlja (VIDEO)

Brojne zdravstvene koristi povezane s konzumacijom gorke dinje već su poznate. Posebno je popularna među Јapancima s Okinave, koji su poznati po dugovječnosti. Iako se jede već vijekovima, mnoge zdravstvene prednosti, kao što su antivirusno djelovanje, sprječavanje dijabetesa - tek su nedavno postale poznate u medicini.
Gorka dinja - Foto: RTRS
Gorka dinjaFoto: RTRS

U zapadnu medicinu Gorka dinja, stigla je tek nedavno. Odmah je s pravom privukla interesovanje naučnika, zbog niza pozitivnih djelovanja na zdravlje ljudi. Posebno se izdvaja njeno djelovanje na maligna oboljenja.

Brojnim istraživanjima ispostavilo se, da aktivni sastojci dinjinog soka ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma, te ih izgladnjuju. I na taj način uskraćujući im neophodan šećer. Naučnici koledža u Saint Luisu proučili su učinak mesa gorke dinje na uništavanje stanica raka dojke i sprečavanje njihovog množenja.

Plod se jede zelen i u fazi kada počne poprimati žutu boju. Meso mu je hrskavo i vodenasto, ali gorko. Koža kod mladog ploda takođe nježna i jestiva, a sazrijevanjem mesa gorke dinje kora postaje tvrđa i nejestiva, a unutrašnjost poprima crvenu boju i gubi na gorčini.

U nekim zemljama jugoistočne Azije, unutrašnjost gorke dinje je popularni sastojak mnogih jela.