latinica  ћирилица
01/03/2024 |  10:06 ⇒ 10:37 | Autor: TANЈUG

Vučić nastavio konsultacije, sastao se sa predstavnicima liste "Mi - glas iz naroda"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas konsultacije o kandidatu za predsjednika Vlade Srbije, razgovorom sa predstavnicima liste "Mi - glas iz naroda".
Vučić, konsultacije (foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ/ nr) -
Vučić, konsultacije (foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ/ nr)

Aleksandar Pavić iz te liste stigao je u zgradu Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije nešto prije 8.30 časova sa još dvoje saradnika.

Lista "Mi glas iz naroda" osvojila je 13 mandata na decembarskim izborima, ali je u međuvremenu došlo do podjela u tom pokretu.

Vučić je u ponedjeljak, 26. februara započeo konsultacije o mandataru, a razgovore je obavio sa manjinskim listama - Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi i Ruska stranka - Slobodan Nikolić.

Njihovi predstavnici su u odvojenim izjavama za medije naveli da neće biti dio vlade.

Kamberi je ponovio da se zalaže za integraciju Albanaca u državne institucije, posebno na lokalu, a Nikolić je naveo da ga interesuje mjesto predsjednika Poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom u Skupštini Srbije.

Na Andrićevom vijencu bili su i predstavnici liste Saveza vojvođanskih Mađara, kao i liste čiji su nosioci Usame Zukorlić i Tomislav Žigmanov, a predstavnici obje liste očekuju nastavak saradnje sa naprednjacima u vlasti.

Narednih dana očekuje se nastavak konusltacija sa listama SNS, SPS, dok su predstavnici lista "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA najavili da neće doći.

Saopštenjem se oglasila SDA Sandžaka, a ta partija traži odlaganje konsultacija dok se o izborima ne oglasi, kako su naveli, Ustavni sud.

Predsjednik Srbije predlaže Skupštini kandidata za predsjednika vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista i predlaže onog kandidata koji može da obezbijedi većinu za izbor vlade.

Poslije izbora 17. decembra, ukupno je 10 izbornih lista prešlo cenzus.