latinica  ћирилица
01/03/2024 |  11:23 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

Kalinić: Srbi iz Sarajeva branili svoja vjekovna ognjišta u ratu, a izgubili u miru (VIDEO)

Srbi iz Sarajeva, a i ja sam jedan od njih, nesumnjivo su najveći gubitnici i najveći tragičari proteklog rata u BiH, izjavio je bivši predsjednik Narodne skupštine Srpske Dragan Kalinić.
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

Kalinić kaže da su Srbi svoja vjekovna ognjišta u Ilijašu, Vogošći, Rajlovcu, Hadžićima, Ilidži i Grbavici, koja su tokom četiri ratne godine branili i svojim životom odbranili, izgubili u miru nakon što je potpisan Dejtonski mirovni sporazum. 

- Njih 150.000 je napustilo grad u kojem su ih njihove komšije, koje niko nije mogao spriječiti u tome, proglasile agresorima - istakao je Kalinić.

On je rekao da je notorna laž da je političko rukovodstvo Republike Srpske nagovorilo Srbe iz Sarajeva da ostave kuće, imanja i napuste grad.

- Naprotiv, u tim surovim snježnim danima svjedok sam pokušaja i ubijeđivanja političkog rukovodstva Srpske, ali bez rezultata, da ljudi ostanu u svojim kućama i na svojoj zemlji - naveo je Kalinić.

Kalinić je naglasio da je Srbima izuzetno teško palo što je cijeli veliki grad sa opštinama u kojima su bili većina dekretom pripao Federaciji BiH.

Februar i početak marta 1996. godine srpski narod pamti po egzodusu Srba iz Sarajeva.