latinica  ћирилица
01/03/2024 |  12:03 ⇒ 12:04 | Autor: SRNA

Deđanski: Rezolucija Evropskog parlamenta udar na istinu

Politički analitičar Stevica Deđanski ocijenio je da oni koji brinu o nacionalnim interesima ne brinu o rezolucijama Evropskog parlamenta, koje su po pravilu prvenstveno usmjerene protiv istine i interesa srpskog naroda čiji se predstavnici u Srbiji i Republici Srpskoj bave stvarima koje su prema međunarodnom pravu ispravne.
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

Reagujući na to što je Evropski parlament ponovo pozvao na uvođenje "ciljanih sankcija" protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te ostalih višerangiranih zvaničnika Srpske i Srbije, Deđanski je naveo da sve što se u tom neobavezujućem dokumentu navodi moglo da se primijeni na političare i funkcionere Federacije BiH, a ne Srpske.

- Dejton i sve druge ugovore koje su potpisivani ruše oni drugi, a ne mi. Što se tiče zajedničke spoljne politike, pozicija Republike Srpske i BiH, a i Srbije, jeste takva da treba da se uskladi sa politikom EU kada postanu članice Unije - rekao je Deđanski.

On je ukazao da do tada svaka država treba da brine o svojim interesima, dodajući da, što se Srba tiče, to treba da budu najbolji mogući odnosi sa Ruskom Federacijom.

- Rusija brani interese Srbije po pitanju Kosova i Metohije, a brani i interese Republike Srpske. Oni /EU/ nas pokušavaju da natjeraju da sami sebi pucamo u nogu da bismo na kraju ostali bez ikakve zaštite u Savjetu bezbjednosti UN i bilo gdje drugdje - naglasio je Deđanski.

Prema njegovom mišljenju, rezolucije Evropskog parlamenta treba primijetiti i spremiti se na to da će ih biti sve više.

- Međutim, te rezolucije ne treba da nas zabrinjavaju. Oni koji brinu o nacionalnimn interesima ne brinu o rezolucijama Evropskog parlamenta, pogotovo što se situacija mijenja kako na svjetskom nivou, tako i u Evropskom parlamentu. Za tri-četiri mjeseca će biti drugačiji sastav Evropskog parlamenta, pa će se i situacija malo promijeniti - smatra Deđanski.

Evropski parlament je u rezoluciji, koja je sinoć uvojena u Strazburu, ponovo pozvao da se uvedu "ciljane sankcije" protiv Dodika, te ostalih višerangiranih zvaničnika Srpske i Srbije "koji pružaju materijalnu i podršku secesionističkoj politici". U rezoluciji je zatraženo i da sve članice "osiguraju da slične sankcije može usvojiti Evropski savjet, te da ih uvedu bilateralno ili zajedno sa ostalim članicama, ukoliko njihovo usvajanje nije moguće u Savjetu".