latinica  ћирилица
01/03/2024 |  12:29 ⇒ 12:53 | Autor: RTRS

Počeo Diplomatski forum u Antaliji

Počeo je Diplomatski forum u Antaliji (ADF) koji se održava od 1. do 3. marta 2024. godine, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Turske, Redžepa Tajipa Erdogana, a na inicijativu Ministarstva spoljnih poslova Republike Turske.
Antalija - Diplomatski forum - Foto: RTRS
Antalija - Diplomatski forumFoto: RTRS

Na ovom forumu učestvuju i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Pratite UŽIVO forum.

Tokom trodnevnog foruma planirano je da Dodik i Cvijanovićeva, osim učešća na forumu, održe niz bilateralnih sastanaka sa liderima brojnih zemalja.

Stigli su šefovi država i vlada iz cijelog svijeta u grad na obali Turske - Antaliju, koji će u narednih nekoliko dana biti svjetski centar kada je riječ o politici i ekonomiji.

Povodom trećeg ADF-a, šefovi država i vlada, ministri, diplomate, poslovni ljudi, akademici i predstavnici istraživačkih centara, mladi i mediji će se okupiti kako bi razmijenili sveobuhvatna mišljenja.

Na trećem Diplomatskom forumu učestvuje gotovo 4.500 učesnika, uključujući 19 lidera država, te 73 ministra, te ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, kao i 57 međunarodnih predstavnika.

Tokom Foruma biće održan i panel o pitanjima povezanim sa Balkanom, a na njemu će učestvovati diplomate iz nekoliko zemalja regiona, uključujući BiH i Srbiju, i specijalni predstavnik Velike Britanije za Balkan Stjuart Pič.

ADF2024, koji će se održati sa glavnom temom "Isticanje diplomatije u vrijeme krize", ima za cilj da pruži zajednički osnov za razmišljanje u potrazi za mirnim izlaskom iz ovog turbulentnog perioda kroz koji prolazimo.

Neprekidni ratovi, terorizam, neregularne migracije, ksenofobija i antiislamizam, nepredvidivi rizici koje donosi vještačka inteligencija, klimatske promjene, prirodne katastrofe i pandemije, povećanje društveno-ekonomskog jaza, itd.

Ovi elementi su samo neki od globalnih izazova sa kojima se suočavamo. Erozija povjerenja u međunarodni poredak zasnovan na pravilima je još jedan zabrinjavajući trend koji podriva predvidljivost okruženja u kojem države djeluju.

Dok svijet prolazi kroz turbulentan period, ovi izazovi mogu utrti put za strukturne promjene u globalnim političkim, ekonomskim i bezbjednosnim oblastima. Štaviše, pošto jedna trećina svjetske populacije izađe na izbore 2024. godine, zabrinutost kao što je uticaj izbora na međunarodna pitanja koja zahtjevaju hitan odgovor, kao i aktivnosti dezinformisanja i lažne vijesti putem vještačke inteligencije, mogu doći u prvi plan.

Kako možemo efikasnije koristiti diplomatiju da odgovorimo na globalne izazove u trenutnoj situaciji? Odgovor nesumnjivo leži u usvajanju novog shvatanja diplomatije koje se proteže izvan tradicionalnog okvira dijaloga.

U tom cilju, ADF će ponovo ponuditi svojim cijenjenim učesnicima interaktivnu platformu koja podstiče na razmišljanje kako bi se suočila sa izazovima koji oblikuju globalne i regionalne agende i razgovarala o inovativnim alatima koji će naglasiti diplomatiju u vremenima kriza.