latinica  ћирилица
01/03/2024 |  12:38 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Zavišić: U toku orezivanje u voćnjacima; Rezidba zahtijeva poseban oprez

Na stablima drenjka i pojedinih sorti kajsije, već se mogu uočiti pojave cvjetova, pa čak i pupoljaka, što je posljedica blage zime – bez padavina i sa visokim temperaturama.
Gost Radija Republike Ssrpske Nada Zavišić - Foto: RTRS
Gost Radija Republike Ssrpske Nada ZavišićFoto: RTRS

Ostale voćne vrste održale su se u fazi mirovanja, pa se voćari nadaju hladnijem vremenu tokom marta, kako ne bi došlo do preuranjene vegetacije, što bi se negativno odrazilo i na ovogodišnji rod voća – rekla je gostujući u emisiji Zajednički talas Radija Republike Srpske, šef Zavoda za voćarstvo u Poljoprivrednom institutu, Nada Zavišić.

- Pozitivno je što smo tokom prethodnog mjeseca imali hladne noći, što je stabla voća održalo u fazi mirovanja. U nastavku marta nadamo se nižim temperaturama, makar da one dnevne budu sedam ili osam stepeni. Takvo vrijeme neće naštetiti voćnjacima, niti će inicirati preuranjeno intenzivnije cvijetanje. Ono što što bi ove godine moglo biti problem to je nedostatak vlage u zemljištu, jer su ove zime izostale snježne padavine. Trešnja, višnja i breskva najosjetljivije su voćne vrste na loše vremenske uslove - rekla je Zavišićeva.

U programu našeg Radija, navela je da je u voćnjacima širom Srpske aktuelno orezivanje. Kako je rekla, rezidba voća zahtijeva poseban oprez.

- Cilj je da se formira uzgojni oblik, sa odgovarajućim rasporedom grana, što će obezbijediti i bolje plodonošenje. Osnovno pravilo i princip je obezbijediti dobru prozračnost i provjetrenost krošnje. Na taj način smanjuje se suvišna vlažnost krošnje, te se smanjuje mogućnost razvoj biljnih bolesti. Osim toga, neophodno je voditi računa i da se voćka previše ne ogoli – zaključila je Zavišić.