latinica  ћирилица
01/03/2024 |  17:14 | Autor: SRNA

Nagrada Momo Kapor - četiri romana u užem izboru

Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" će tradicinalno i ove godine, na dan rođenja srpskog književnika i slikara, 8. aprila dodijeliti nagradu za književnost.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Žiri u sastavu: Radmila Stanković, Muharem Bazdulj i Vule Žurić odlučio je koja djela ulaze u najuži izbor, a odluka o ovogodišnjem laureatu će biti doneta sredinom marta.

U uži izbor za nagradu za književnost Momo Kapor ušli žiri je izabrao romane "Poslije zabave" Steve Grabovca, (već ovjenčan NIN-ovom nagradom), "Pakrac" Vladana Matijevića, "Niotkuda s ljubavlju" Đorđa Matića i "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala. 

Cilj Zadužbine je da podrži književnike koji su u današnjem vremenu pojava kakva je bio Momo Kapor, tako da će žiri pažljivo odabrati i proglasiti sedmog laureata za književnost koji će se naći među eminentnim književnicima koji su do sada dobili nagradu, i to: Emir Kusturica, Peter Handke, Dragan Јovanović Danilov, Labud Dragić, Nele Karajlić i Vesna Goldsvorti. Nagrada Momo Kapor za književnost ne samo da pruža priznanje talentovanim piscima, već služi i kao podsticaj za dalje istraživanje i stvaranje. Ona je simbol podrške kreativnosti i kulturnog bogatstva.

Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" osnovana je nakon Momine smrti i već 14 godina djeluje na trajnom očuvanju i njegovanju uspomene na našeg velikog pisca i slikara, koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, istoriji umjetnosti i kulturi uopšte.

Momo Kapor je u srpskoj književnosti bio veoma aktivan više od tri decenije, a bio je jedan od najpoznatijih i najčitanijih srpskih pisaca, uz čija djela su stasale mnoge generacije. Kapor je postao svojevrsni fenomen u jugoslovenskoj književnosti 1975. godine, kada je objavio prvi roman "Foliranti" i od tada su se iz njegovog pera nizala brojna književna remek-djela, a neka od njih su ekranizovana ili su dio pozorišnih repertoara.