latinica  ћирилица
01/03/2024 |  17:21 | Autor: SRNA

Zaharova: Tražimo objašnjenje od Berlina

Rusija zahtijeva objašnjenja od Njemačke nakon što su u javnosti objavljeni snimci razgovora višerangiranih vojnih oficira te zemlje koji govore o mogućem udaru na Krimski most, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

- Zahtijevamo objašnjenje od Njemačke. Zvanični Berlin ima obavezu da nam ga dostavi što je prije moguće - naglasila je Zaharova, napominjući da bi pokušaji izvbjegavanja odgovora na pitanja bili smatrani "priznanjem krivice".

Glavni i odgovorni urednik "Raša tudej" Margarita Simonijan objavila je nešto ranije na svom profilu društvene mreže "Vkontakte" transkript audio-snimka razgovora višerangiranih oficira njemačke vojske o mogućnosti za izvršenje napada na Krimski most, uključujući upotrebu dalekometnih projektila "taurus".

Tokom razgovora, četiri višerangirana oficira, identifikovani kao brigadni general Frank Grafe, inspektor vazduhoplovnih snaga Ingo Gerharc i dvojica oficira sa nadimcima Fenske i Froštet govorili su o instrukcijama njemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa da rade na isporuci projektila "taurus" Ukrajini.