latinica  ћирилица
01/03/2024 |  18:44 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Bošnjaci u Srebrenici i Brčkom ratnim obilježjima pokušali slaviti nepostojeći praznik (VIDEO)

U Srebrenici i na ulazu u Brčko ovog 1. marta desio se pokušaj provokacije u organizaciji bošnjačkih udruženja. Organizovano su, autobusima, stigli iz Federacije, noseći ratna obilježja. To je uznemirilo srpsko stanivništvo, jer ih obilježavanje datuma održavanja nelegalnog referenduma 1992. podsjeća na početak rata.
Srebrenica - defile - Foto: RTRS
Srebrenica - defileFoto: RTRS

Ratne zastave, defile ulicama Srebrenice... Porodice srpskih žrtava, kažu da ih sve ovo podsjeća na dan kada je u Sarajevu ubijen srpski svat i počeo krvavi građanski rat.

- Ovim provokacija svjesno žele da pokažu da je Srebrenica van Republike Srpske. To nije prvi put, posebno jer je izborna godina, a ova udruženja su samo političke marionete - istakao je Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Bošnjaci iz Travnika, Sarajeva, Tuzle stigli su organizovano autobusima u kojima su bila i djeca školskog uzrasta. Srebreničani kažu da ratna obilježja u multietničkoj sredini, kakva je Srebrenica, nije ništa drugo do provokacija.

Za neke od Bošnjaka u Srebrenici, koji rade u opštinskoj administraciji, nije provokacija ovakvo okupljanje i zastave koje Srbe podsjećaju na vrijeme kada je u Podrinju ubijeno više od 3.000 Srba, pretežno civila.

- Ne ne bih se složio s tim obzirom da se ovdje obilježava i 9. januar i 25. novembar, i uvijek prođe bez incidenata - kaže Adem Mehmedović, načelnik odjeljenja za privredu.

Iz boračkih organizacija traže od institucija Republike Srpske da ovakve i slične skupove i provokacije ubuduće zabrane.

- Prvi mart nije ni legalan, ni legitiman, ni u BiH niti u dijelu Federacije, a pogotovo u Republici Srpskoj. Da bi bio praznik mora biti usvojen u Parlamentarnoj Skupštini BiH, a ovo je organizovano samo u svrhu provokacije - naglasio je Slobodan Župljanin, predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Sličan scenario, bošnjačka udruženja pokušala su i u Brčkom, još jednoj multietničkoj sredini.

Defilea automobila kroz centar Brčkog, koji je najavljivala Bosanska narodna stranka Sanina Muse, nije bilo. Najavljeno okupljanje spriječila je policija koja je privela tri lica, a kolonu preusmjerila van grada.

Tako je sve prošlo bez incidenata, što organizatorima, sudeći prema policijskom izvještaju, nije bila namjera.