latinica  ћирилица
01/03/2024 |  18:45 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Sarajevo slavi tzv. dan nezavisnosti zasnovan na falsifikovanom referendumu (VIDEO)

Dok se u Republici Srpskoj prisjećamo tragičnog ubistva srpskog svata, koje je označilo početak krvoprolića i na stotine hiljada žrtava na svim zaraćenim stranama, Sarajevo slavi tzv. dan nezavisnosti zanovan na falsifikovanom referendumu. Ništa se promijenilo nije ni 32 godine nakon kobnog nelegitimnog referenduma i gaženja plebiscitarne volje Srba, ubistva Nikole Gardovića i ranjavanja pravosalvnog sveštenika, spaljivanja srpskog znamenja. Bošnjačke politike i dalje igraju na kartu dominacije i unitarizacije, podanički čekajući da im nedosanjani san ostvare zapadne sile.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Pucnji sarajevskog kriminalaca i ratnog komandanta u tzv. Armiji RBiH Ramiza Delalića – Ćele, koji su usmrtili srpskog svata Nikolu Gardovića, razotkrili su namjere Muslimana i Hrvata i prije nego što je, iste te večeri objavljeno da im je falsifikovani referendum uspio. Spaljena srpska zastava, izgorjele iluzije o miru u gradu na Miljacki….

Sredinom februara 1992. u Lisabonu su pregovarači tri naroda prvi put sjeli za pregovarački sto. Prvu verziju Kutiljerovog plana, uspostavu tri cjeline, srpsku, hrvatsku i muslimansku, pod patronatom svjetskih moćnika, odbacuje Alija Izetbegović.

Priprema referendum, na koji se odazvalo oko 64 odsto građana, a ne Ustavom predviđenih 66 odsto. Dva naroda, Muslimani i Hrvati protiv plebiscitarne volje Srba, na osnovu sumnjivog i nikad u Skupštini Socijalističke Republike BiH potvrđenog referenduma, proglašavaju nezavisnost.

- Ubistvo Nikole Gardovića Srbima je poslalo jasnu poruku da se radilo o isplaniranom činu, jer je nemoguće da nakon što se to desilo, niko nije reagovao. Evidentno, sve je urađeno kako bi se rasplamsao ratni plamen u BiH - rekao je Viktor Nuždić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

I danas stoji otvoreno pitanje - kakvom se nezavisnošću diče bošnjačke političke elite.

- O kakvoj nezavisnosti mogu govoriti kada su potpuno zavisni od uticaja stranaca koji im kreiraju politike. Razbijaju najznačajniju agendu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je dogovor o dva entiteta i tri konstitutivna naroda - kaže Staša Košarac, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara.

Lojalni jesmo, ali srpskom narodu i odbranjenoj Republici Srpskoj. A prisiljeni smo da se branimo i 92. i danas, političkim sredstvima. Srpska slavi dan kada je potpisan mir, podsjeća Radovan Kovačević.

- Prvi mart ne može biti praznik u BiH ni zbog toga što većina zemlje nedvosmisleno pokazuje da taj dan ne priznaje i ne obilježava kao praznik. Taj takozvani praznik ne obilježava u cijeloj BiH, već isključivo u pet i po kantona Federacije BiH - ističe Kovačević, delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Zanemarimo i to što slika okićenog Sarajeva Srbe ne asocira na praznik. Zastrašujuća je euforija kojom slave početak sveukupnog stradanja. Šta poručuju mašući ratnim zastavama?

- U pozadini govora njihovih politika, komunikaciji na društvenim mrežama bošnjačke javnosti, vidimo da se oni sutra na bilo koji način ne bi libili da pokrenu neke traktore, kao u Oluji, a ako Srbi ne pristanu, da ih eliminišu i na drugi način - kaže politički analitičar Filip Matić.

Osim bojazni da bi u maniru strijeg Izetbegovića Bošnjaci ponovo i lako žrtvovali mir, 1. mart nas uvijek i iznova podsjeti da je zbog bošnjačkog izostanka autonomne politike BiH duboko podijeljeno društvo.