latinica  ћирилица
01/03/2024 |  19:50 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Ključne poruke Cvijanović na Diplomatskom forumu: Fokus da bude na ekonomskom razvoju i evropskom putu (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je danas u Antaliji da se političari u BiH trebaju fokusirati na ekonomski razvoj i na evropski put.Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je danas u Antaliji da se političari u BiH trebaju fokusirati na ekonomski razvoj i na evropski put.
Željka Cvijanović u Antaliji (Foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic) -
Željka Cvijanović u Antaliji (Foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic)

Cvijanović je naglasila da se političari u BiH moraju baviti stvarima oko kojih su saglasni, a jedna od njih je evropski put.

Ona je na panelu o temi "Težnja ka stibilnosti i razvoju u BiH" u okvru Diplomatskog foruma navela da u BiH postoji problem u savladavanju određenih rješenja i da treba uložiti dodatne napore na tom putu.

Cvijanovićeva je dodala da u BiH nema glasova protiv EU i izrazila zadovoljstvo što su svi ostali privrženi evropskom putu.

Ona je rekla da ne vidi nikakve prijetnje od bilo koga, niti što se tiče naoružavanja u regionu.

- Imamo politička nerazumijevanja i sigurno će proći dosta vremena da dođemo na istu stranu. Treba da se fokusiramo na naš ekonomski razvoj i da se ne pravimo da smo najvažniji na svijetu - istakla je Cvijanović.

Cvijanović je ocijenila da je za BiH perspektiva EU i izrazila nadu da će Unija prevazići svoje probleme.

- Recept za zemlju je da se sjedi i razgovara, da se institucijama upravlja kako žele naši građani, da ne mlatimo praznu slamu - istakla je Cvijanović i dodala da je njen put - put racionalne politike, da kada niko nikoga ne ugrožava sve može biti u redu.

Ona je ukazala da postoje tradicionalne i emocionalne veze Republike Srpske sa Rusijom, te naglasila da je odnos Rusije prema BiH prinicipijelan i da ne vidi nikakvu prepreku da se razvijaju odnosi sa svakim u svijetu.

Govoreći o NATO-u, Cvijanović je navela da je u BiH na snazi Program reformi u kojem se navodi da treba da se nadograđuje saradnja, ali da ona ne prejudicira članstvo u Alijansi.

Cvijanović je istakla da BiH mora da bude suverena da bi napredovala na evropskom putu i da odluke donose domaći organi, a ne stranci.

Navele je da rad domaćih institucija ne mogu da supstituišu stranci.

Apelovala je da EU pokaže više fleksibilnosti prema BiH, a da domaći političari pokažu više agilnosti u ispunjavanju potrebnih uslova.

Cvijanović je istakla da je suština u onome što rade sve strane da bi se prevazišle nesuglasice, a ne šta rade kako bi produbile međusobne jazove.

Ona je rekla da je umjereni optimista što se tiče evropskog puta, navodeći kako je BiH dobila 14 prioriteta kao uslove koje treba da ispuni.

- Mnogo toga je već urađeno, nisu stvari idealne, ali nisu ni za potcjenjivanje, s obzirom na uložene napore - rekla je Cvijanović i dodala da je odgovornost i na stranom faktoru.

Ona je istakla da su pregovori najsloženiji dio evropskog procesa, te da zagovara da treba raditi na pitanjima gdje postoji konsezus, a da ne treba kopati rovove oko pitanja o kojima nema saglasnosti.

Govoreći o zakonu o sudu, ona je napomenula da su evropski zvaničnici govorili da im je svejedno gdje će biti sjedište apelacionog vijeća, ali da se u to umiješao američki ambasador Majkl Marfi.

Ona je ukazala da ne treba zatvarati oči pred realnošću, te naglasila da ima dosta neriješinih pitanja što utiču na evropski put, kao i da EU godinama govori da BiH ima evropsku perspektivu.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Ali, kada hoćete nekoga da okrivite, onda možete da nađete mnogo faktora - dodala je Cvijanović.

Ona je ukazala da su praznici jedno od pitanja o kome nema saglasnosti, navodeći da se 1. mart proslavlja u FBiH, ali ne u cijeloj BiH.

- Na nivou BiH nema zakona o praznicima i to daje entitetima autonomnost da definišu šta za njih jeste, a šta ne - rekla je ona i dodala da se 1. mart proslavlja u Federaciji BiH, a u Republici Srpskoj dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma na kome počiva cijela BiH.

Ali, dodala je ona, to nije suština, već ono šta se u BiH ambijentalno radi da se napravi ambijent da bude kompaktibilan sa onim što danas jeste EU.

Na panelu su učestvovala i druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bećirović.