latinica  ћирилица
01/03/2024 |  20:52 ⇒ 21:50 | Autor: RTRS

Cvijanović: Sarajevo ima tijesan pristup prema svima koji žive u okviru BiH (VIDEO)

Sarajevo ima tijesan pristup prema svima koji žive u okviru BiH, bez razumijevnja i interesa za druge, istakla je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Tamo stanuje veoma malo razumijevanja o globalnim političkim procesima. To je nešto što vuče BiH unazad. Biti samo podanik i biti samo poslušnik i čekati da neko sa strane nametne rješenja pokazuje skučenost političkog ambijenta, iako smo u stanju da iskoračimo - ocijenila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva dodaje da je panel, u kojem su učestvovali članovi Predsjedništva pokazao neslaganja oko različitih političkih tema.

- Bila je ovo dobra prilika da je iznesem koji su naši stavovi. Otvorene su brojne teme, te se može izvući zaključak o globalnim kretanjima i multipolarnom svijetu - dodaje Cvijanović.

Kako Cvijanovićeva dodaje, BiH je postala mjesto za određene obračune i nažalost mjesto u kojem isijava mržnja.

- BiH može da opstane samo kao zajedničko vlasništvo svih naroda koji tamo žive. Nikakve uzurpatorske aktivnosti ne mogu proći u okviru BiH. Rukovodstvo Republike Srpske dobro zna šta radi i zagovara ustavnu BiH. Rukovodstvo se bori za osnovne principe Dejtonskog sporazuma, da svi imamo dovoljno prostora da živimo zajedno. Što se nas tiče, mi znamo, želimo i možemo i za to nam nisu potrebni partneri sa druge strane - izjavila je Cvijanovićeva, ocijenivši smiješnim izjave drugog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića, koji je danas na Forumu govorio o navodnoj izloaciji Republike Srpske i, kako je rekao, štetnoj politici njenih zvaničnika.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekla da nisu istinite tvrdnje o navodnoj izolaciji, te podsjetila da je predsjednik Srpske danas sjedio za istim stolom sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i održao niz sastanaka sa evropskim i svjetskim zvaničnicima.

- Republika Srpska ima mnogo prijatelja, oni koji razumiju situaciju, koji žele da ulažu. Želimo da pravimo pratnerstva sa svima i to što smo na putu EU, mislim da to nije ograničavajući faktor. Zadovoljna sam današnjim danom. Bio je uspješan i otovrio je put za nova prijateljstva - dodala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da posebno cijeni stav predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji govori o tome da se u BiH odluke moraju donositi dogovorom i da ne treba čekati rješenja sa strane.