latinica  ћирилица
02/03/2024 |  09:01 | Autor: SRNA

Značajno učešće žena preduzetnica u privredi Srpske

Žene preduzetnici imaju značajno učešće u privredi Republike Srpske s obzirom na to da su vlasnici i suvlasnici 28 odsto privrednih subjekata, zbog čega je stvorena potreba za Strategijom razvoja preduzetništva žena kao nastavak podrške ovoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preuzetništva Srpske.
Ministarstvo privrede i preduzetništva - Foto: RTRS
Ministarstvo privrede i preduzetništvaFoto: RTRS

Iz resornog ministarstva su naveli da broj subjekata žena preduzetnica u Republici Srpskoj kontinuirano raste svake godine.

Preduzetnice najčešće posluju u sektorima trgovine sa 32,5 odsto subjekata, ostalih uslužnih djelatnosti 14,8 odsto, stručnih djelatnosti 11,3 odsto, hotelijerstva 11,2 odsto i industrije sa 9,9 odsto učešća u ukupnom broju subjekata koje vode žene.

Najčešća pravna forma u kojoj posluju preduzetnice je samostalna preduzetnica, te društvo sa ograničenom odgovornošću.

U Ministarstvu su naveli da se Strategija odnosi na period 2024-2030. godine, kao i da predstavlja vid podrške iz prethodne strategije s ciljem da se podrže postojeće preduzetnice i podstakne osnivanje novih subjekata u vlasništvu žena.

- Na ovaj način učešće žena u našoj privredi bi raslo što će doprinijeti njihovom osnaživanju, ekonomskoj nezavisnosti i uopšte jačanju uloge u privredi i društvu u cjelini - ocijenili su u resornom ministarstvu, te dodali da se donošenjem posebne politike za žene preduzetnike omogućava lakše i bolje poslovanje, stvaraju se uslovi za uključivanje u ostale politike, udruživanje i umrežavanje žena.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Srpske u prethodnim dokumentima i aktivnostima iskazalo je jasnu opredijeljenost podrške preduzetnicama, što je doprinijelo boljoj vidljivosti žena u domaćoj privredi, dok podršku ovom sektoru pružaju i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u oblasti ruralnog razvoja, Privredna komora Srpske, Razvojna agencija, DŽender centar, te udruženja žena.

- Poseban doprinos jačanju ove oblasti daju i same preduzetnice koje iniciraju podršku i aktivnosti koje će olakšati i unaprijediti njihov rad i poslovanje - poručili su u Ministarstvu za Srnu.

Iz Ministarstva su pojasnili i da je u strateškoj platformi predložena vizija "Sistemski podržano i integrisano preduzetništvo žena koje značajno doprinosi razvoju Republike Srpske" s ciljem jačanja konkurentnosti poslovnih subjekata koje pokreću i vode preduzetnice, unapređenja poslovnog okruženja i podržavanje razvoja u specifičnim oblastima.

Iz resornog ministarstva su ukazali da je prethodnom strategijom bila predviđena finansijska podrška, podrška za edukacije, obuke, promociju i umrežavanje, kao i da je ove aktivnosti potrebno i dalje sprovoditi.

- Veoma je važno u kontinuitetu imati poseban dokument i aktivnosti usmjerene na podršku ovoj oblasti. Postojanjem dokumenata i uključivanjem većeg broja institucija u realizaciju se omogućava kreiranje kvalitetnije podrške ženama i njihovom osnaživanju -  rekli su u Ministarstvu, te istakli da se promocijom i prezentacijom uspješnih preduzetnica podstiče preduzetnički duh i kod mladih žena koje preduzetništvo mogu vidjeti kao izbor karijere.