latinica  ћирилица
02/03/2024 |  09:03 ⇒ 10:48 | Autor: RTRS

Dodik: Ustavna pozicija Srpske na evropskom putu BiH mora biti vidljiva (FOTO/VIDEO)

Ustavna pozicija Srpske na evropskom putu BiH mora biti vidljiva, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon razgovora sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Јurajem Blanarom.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Blanar je dio ekipe premijera Slovačke Roberta Fica koji je nedavno pobijedio na izborima u Slovačkoj. Razgovarali smo o tome da se podrži BiH na evropskom putu 21. marta. Naš evropski put je nespojiv sa nelegalanim Šmitom, i OHR strukturom. To je još 2005. godine rekla i Venecijanska komsija,  a to smo mogli da vidimo i u preporukuma za 14 prioriteta. Nemoguće je očekivati da mi uđemo u pregovarački proces a da ostanu te strukture - naglasio je Dodik.

Kada je riječ o privredi, Dodik je naglasio da Srpska ima dobru saradnju sa Slovačkom i istakao Celeks kao jednu od uspješnih kompanija.

- Cilj je da spasimo projekat gasifikacije Republike Srpske. Izvlačim računicu koliko smo izgubili jer su Bošnjaci blokirali taj projekat, i koje bi benefite imala Republika Srpska jer bi imali najjeftiniji gas u Evropi koji bi mogli ponuti Evropi - rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da se Republika Srpska vidi u pregovaračkom procesu.

- Ukoliko Srpska ne bude viđena mi nismo oni koji su spremni da se kreću evropskim putevima, a da smanjimo snagu Srpske. Objasnio sam mu kako funkcioniše BiH sa nelegalnim Šmitom, stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH. Ukoliko slučajno se donese nekakva odluka o imovini, Republika Srpska će proglasiti nezavisnost, i to svi znaju u EU - poručio je Dodik.

Dodik, Cvijanović i Јuraj Blanar

Predsjednik Srpske kaže da su u Antaliji vođeni uspješni razgovori sa velikim brojem značajnih političara.

- Nismo optimisiti za ulazak u EU kakvi smo bili prije 10 godina, ali ni EU nije ista kao prije 10 godina. Što nama sada traže, u ovom trenutku ne bi ispunilo 20 zemalja članica, što pokazuje samo licemjerstvo Brisela - naglasio je Dodik. 

Ovo je jedan u nizu brojnih sastanaka zvaničnika Republike Srpske, na marginama Antalija diplomatskog foruma koji je u turskom ljetovalištu okupio lidere država, biznismene i predstavnika organizacija i medija.

Milorad Dodik i Јuraj Blanar

Prethodno, predsjednik Srpske razgovarao je sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i ministrom inostranih poslova te zemlje Piterom Sijartom.

Dodik i Cvijanović juče su razgovarali i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.