latinica  ћирилица
02/03/2024 |  09:33 | Autor: RTRS

INTERVЈU - Monsinjor Željko Majić, biskup banjalučki (RTRS, 16.05)

Biskupska služba definisana je Crkvenim kodeksom ili zakonikom i ona je trostruka. Biskup je najrpije učitelj i propovjednik, onaj koji bdije nad čistoćom i naukom vjere. Biskupska služba je i prosvjetiteljska, jer on dijeli sakramente, svete tajne i predvodi zajednicu u molitvi. Potom je njegova služba i administrativna, upraviteljska, jer upravlja kako dobrima mjesne Crkve, tako i cijelim životom Crkve.
Biskup Željko Majić - Foto: RTRS
Biskup Željko MajićFoto: RTRS

Novoimenovani biskup banjalučki, monsinjor Željko Majić kaže da je u svojoj prirodi pastoralac, okrenut prema potrebi čovjeka, vjernika. Tokom 36 godina svećeništva ili svešteničke službe, pastoralna nit nikada nije, kaže, u njemu prekinuta, odnosno pastoralna želja za konkretnim djelovanjem nije se nikada ugasila.

Na postdiplomskom studiju u Rimu izučavao je pastoralnu teologiju, oblast na kojoj je magistrirao.

- Dakle, moja prva misao i ideja i ono čemu ću posvetiti najveći dio svog vremena, jest konkretan čovjek, vjernik banjalučke biskupije, u konkretnoj svojoj životnoj situaciji, svećenik koji je sa njim, to će biti ono prvo. Crkva nije zatvorena za sebe, te će to sve skupa dati doprinos široj društvenoj zajednici, svima drugima sa kojima dijelimo ovaj prostor i ovo vrijeme -ističe u prvom Intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske, monsinjor Željko Majić, biskup banjalučki.

Intervju gledajte u subotu od 16.05 časova na RTRS i našem portalu.