latinica  ћирилица
02/03/2024 |  10:36 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Dodik: Forum u Antaliji veoma uspješan (VIDEO)

Diplomatski forum u Antaliji bio je veoma uspješan, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- To je bila prilika za razgovore sa brojnim liderima država, a sve s ciljem razumijevanja pozicije Srpske i jačanja ekonomije kroz projekte - naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o odnosima na svim nivoima.

- Turska ostaje posvećena onome što je BiH i to nama nije iznenađenje, ali je važno reći da Erdogan ima uravnotežen pristup koji kaže da treba da se sklone stranci i da se napravi unutrašnji dogovor - poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da su izneseni konkretni prijedlozi o kreditnom aranžmanu kada je riječ o auto-putu Beograd-Sarajevo.

- Tu je zastoj jer u FBiH ne mogu da odrede trasu kuda treba da se gradi auto-put. Mislim da je se može razgovarati o tome da federalne strana podrži dio aranžmana sa Republikom Srpskom, a oni kada budu spremni mi ćemo podržati - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da jedna kompanija iz Turske gradi i Hidroelektranu Mrsovo.

- Vrijednost tog projekta je 100 miliona evra. To je HE koja će biti u potpunom vlasništvu Republike Srpske - istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske jutros je razgovarao sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Јurajem Blanarom, a juče je imao sastanke sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i ministrom inostranih poslova te zemlje Piterom Sijartom.

Dodik i Cvijanović juče su razgovarali i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.