latinica  ћирилица
02/03/2024 |  10:46 ⇒ 15:24 | Autor: RTRS

Koliki problem mještanima Ramića predstavlja regionalna deponija? (VIDEO)

Grad Banjaluka, kao većinski osnivač preduzeća "Dep–ot", pokrenuo je inicijativu za traženje nove lokacije za regionalnu deponiju, koja je trenutno smještena u Ramićima. U ponedjeljak će o ovoj temi biti razgovarano sa predstavnicima sedam lokalnih zajednica koje odlažu otpad na ovoj deponiji.
Deponija - Foto: RTRS
DeponijaFoto: RTRS

Mještani koji žive u blizini deponije nezadovoljni su nebrigom za njihovu svakodnevicu.

Zbog nesnosnog smrada koji se širi sa prepune deponije smeća, već neko vrijeme niko ne otvara prozore u naseljima u blizini deponije, priča Vladimir Vašalić koji ovdje živi sa porodicom. Ne otvaraju, kaže, ni prozore iako se i pored toga smrad deponije osjeti u kući.

- Ovo je komunalna deponija, EU je donirala sredstva da se tu napravi deponija i to ne bi bio problem da se tu ne istovara životinjski otpad, pokvarena riba i drugo. Šetam tu svaki dan, mnogo puta sam u dvorištu našao kosti, perje, ribu, ostatke životinja, sve to truli - opisuje Vašalić.

Ne zna se kad se smrad više širi ujutru ili uveče, ljeti ili u neko drugo godišnje doba. Smrad je konstantan, naglašavaju mještani.

Ovo je njihov vapaj i molba onima koji su u obavezi da riješe ovaj problem.

Stepen urbanizacije naselja Ramići danas je previsok da bi u tom naselju ostala deponija, naročito kada se uzme u obzir udaljenost i naseljenost mjesnih zajednica Šargovac, Dragočaj, Kuljani, Prijakovci i druga naselja u blizini.

Nužno je pronaći novu lokaciju udaljenu od naselja i domova građana Banjeluke.

- Imamo samo prijedloge lokacija koje trebaju dobiti svoju evaluaciju u pogledu topografije, i ono što je važno jeste udaljenost i efekti na građane - rekao je Bojan Kresojević, gradski menadžer.

Kresojević je takođe naglasio da preduzeće "Dep-ot" ima zdravo finansijsko stanje, što je veoma značajan preduslov za lakšu realizaciju ovog projekta. I iz ovog preduzeća dobili smo potvrdu o skorom dogovoru za rješenje problema.

Kresojević ističe da su već razmtrane pojedine lokacije koje će biti predstavljene na sastanku, zakazanom za ponedjeljak.