latinica  ћирилица
02/03/2024 |  10:58 ⇒ 11:55 | Autor: RTRS

Šta nam nude urbane tržnice? Domaći proizvodi nadohvat ruke (VIDEO)

Urbane tržnice, postvljene širom najvećeg grada Srpske pružaju mogućnost građanima da kupuju zdravu domaću hranu, svježe voće, povrće, jaja, med, prirodne sokove i još mnogo toga. S druge strane poljoprivrednicima daju prostor da predstave proizvode i prošire svoja poljoprivredna gazdinstva.
Urbana tržnica, Banjaluka - Foto: RTRS
Urbana tržnica, BanjalukaFoto: RTRS

Na tezgama urbanih tržnica, u banjalučkom naselju Obilićevo nalazi se širok spektar raznovrsnih zdravih proizvoda.

Iz jednog poljoprivrednog gazdinstva poručuju da su građani svih uzrasta zainteresovani za proizvode od meda, što je osnova njihove proizvodnje. Ipak, jedan proizvod, postao je zaštitini znak ovog poljoprivrednog proizvođača.

- Naša porodica se već duži niz godina bavi pčelarstvom, skoro četiri decenije. Osnovni proizvod nam je med i ostali od istog, vosak, propolis... Svako ima svoj proizvod koji voli, imamo kremić medić za djecu, namaze za odrasle i za mlade. Djeca to najviše vole ali dolaze i stariji. Kremić medić je definitivnio najpopularniji, to je kombinacija meda, lješnjaka i kakaa. Cijene nisu visoke, svi mali proizvođači se prilagođavaju građanima, da možemo i mi opstati i građanima ponudiiti svoje proizvode - kaže Vera Petrušić, jedan od proizvođača koja izlaže proizvode na Urbanoj tržnici.

Poljoprivrednik Zoran Јokić iz Piskavice kaže da građani, naročito u današnje vrijeme, cijene domaće proizvode.

Voće, povrće, prirodni sokovi - trenutno najtraženiji. Sa topliim danima očekuje još veću ponudu.

- Kupci mnogo traže domaće. Ove klaimatske promjene su uticale na to da ljudi izgube povjerenje na proizvode iz uvoza. Samo traže domaće, ne pitaju za cijenu. Moram biti iskren, moji sokovi najbolje idu. U selu imam postrojenje za proizvodnju sokova. Idu sokovi, kao i zimnica, a najbolje idu punjena paprika i pasulj, dok ostalo kupuju po poptrebi. Kupe dvije do tri flaše soka i onda se vraćaju po još. Zadovoljan sa svojim kupcima, a smatram da su i oni sa mnom - naglašava Јokić.

Banjalučani rado kupuju na urbanim tržnicama. Ponuda na štandovima je bogata, a proizvodi domaći, kvalitetni i nisu hemijski tretirani. Kažu, na dohvat ruke, bez stvaranja gužvi kupuju isključivo domaće.

Urbane tržnice se nalaze na pet lokacija u banjalučkim naseljima Borik, Obilićevo, Starčevica, Nova Varoš i Lazarevo.

Vrijednost projekta iznosi 225.000 makraka.

Projekat Urbane tržnice, pokazao se kao izuzetno profitabilan.

I kupci i poljoprivrednici su saglasi da je domaće ipak najbolje.

Kupovinom izvornih proizvoda podržavamo male poljoproivrednike u usponu, a ujedno i brinemo za svoje zdravlje.