latinica  ћирилица
02/03/2024 |  11:30 ⇒ 11:54 | Autor: RTRS

Književnik Đuro Damjanović - veliki književni stvaralac. Da li ćemo mu se napokon odužiti? (VIDEO)

Prisjećamo se stvaralaštva jednog od najznačajnijih književnika Banjaluke i Republike Srpske - Đure Damjanovića. Povodom petnaest godina od njegove smrti u Banjaluci su predstavljene knjige "Đuro Damjanović - Bibliografija" u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i "Golimjesto" čiji je izdavač Srpska književna zadruga.
Đuro Damjanović - Foto: RTRS
Đuro DamjanovićFoto: RTRS

Prije tačno petnaest godina preminuo je Đuro Damjanović, istaknuti srpski pjesnik, pripovjedač, romansijer i dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju "Ćopićeva", "Kočićeva" i nagrada "Isidora Sekulić".

Јoš za života njegova djela uvrštena su u čitanke i obaveznu školsku lektiru.

Knjiga "Golimjesto" priređivača Duška Pevulje, nije samo izbor pripovjedaka ovog vrsnog autora, nego obuhvata i izbor proznih tekstova, ali i raznih drugih publikacija koji na pravi način prikazuju stvarlaštvo Đure Damjanovića.

Bibliografija Đure Damjanovića se po predmetu obrade svrstava u personalne bibliografije.

U izradi ovog izdanja je korištena dostupna građa isključivo iz fondova Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Bibliografija sadrži 543 bibliografske jedinice koje su klasifikovane u nekoliko poglavlja.

Za sav doprinos koji je dao srpskoj književnosti Đuro Damjanović je uvršten u antologiju "Zlatni vijek srpskog pjesništva" Selimira Radulovića, u kojoj se nalazi 25 najvećih srpskih pjesnika 20. vijeka.

Udruženje književnika Republike Srpske je u njegovu čast ustanovilo književnu nagradu koja nosi njegovo ime.