latinica  ћирилица
02/03/2024 |  12:27 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Višegrad: Filmom "Sjećaš li se Doli Bel" sjećanje na legendarnog Pavla Vuisića (VIDEO)

Filmom "Sjećaš li se Doli Bel" u Andrićgradu je počela retrospektiva filmova legendarnog Pavla Vuisića. Јedan od najvećih srpskih glumaca igrao je u oko stotinu filmova i serija. Pokrovitelji događaja su Kinoteka Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i bioskop "Doli Bel".
Sjećanje na Pavla Vuisića - Foto: RTRS
Sjećanje na Pavla VuisićaFoto: RTRS

Pavle Vuisić je neponovljiva ličnost u glumačkom svijetu bivše Јugoslavije. Bio je karakterističan jer, poput još jednog velikog glumca Marlona Brada, nije volio glumiti.

I kada nije imao glavne uloge, uvijek je ostavljao upadljiv, nezaboravan trag.

- Pavle Vuisić je najmanje nivo Marlona Branda, i mi smo imali svog Branda samo što on nije mario za tim i on je već u 50 i nekoj otišao da peca ribu, nije mu se više glumilo. Takve ljude i takve kultove i legende smo imali, i želimo da u Višegradu obnovimo ideju o njima i mislim da će taj projekat biti uspješan - rekao je režiser Emir Kusturica.

Pavle Vuisić bio je karakterističan po svom izražajnom licu, diskretnoj i ležernoj glumi i sposobnošću da poboljša loše scenarije.

Kao glumac, i kao ličnost uopšte bio je čovjek institucija, svojevrsna gromada.

- Zanimljivo je da je to čovjek koji nikada nije uspio da upiše FDU, a da je ostvario veoma značajne uloge i epizodne i glavne tokom svoje karijere. Vi znate da on nije dugo živio ali je ostavio iza sebe velika djela - istakao je Snježan Lalović, direktor Kinoteke Republike Srpske.

Od 2. do 5. marta, na programu će biti filmska ostvarenja "Maratonci trče počasni krug", "Petrijin venac", "Otac na službenom putu" i "Ko to tamo peva".