latinica  ћирилица
02/03/2024 |  13:39 ⇒ 19:53 | Autor: SRNA

Ilić: Za Audio-vizuelni centar izuzetno značajna stalna podrška Vlade Srpske

Direktor Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić rekla je danas u Beogradu uoči panela o regionalnoj saradnji, koprodukciji i filmskim podsticajima, u okviru FEST-a, da taj centar ima stalnu podršku Vlade Srpske koja im je iz budžeta za ovu godinu obezbijedila 2,6 miliona KM, što je veoma začajno i olakšava rad i aktivnosti Centra.
Anja Ilić - Foto: SRNA
Anja IlićFoto: SRNA

Ilićeva je, uoči panela "Regionalna saradnja, koprodukcije i filmski podsticaji" u okviru programa FEST-a "Fest-pro", precizirala da pet odsto sume koju je Vlada izdvojila ide na plate i materijalne troškove Centra, a sve ostalo na sufinansiranje filmova, edukacije i razvoja filmske scene u Srpskoj.

- Imamo stalnu podršku Vlade Republike Srpske i na sredstva možemo računati svake godine, što je jako važno i olakšavajuće. Јedni smo od rijetkih u regionu, a možda i u Evropi koji imaju zakonski riješeno finansiranje - rekla je Ilićeva Srni.

Ona je izrazila nadu da bi Centar uskoro mogao da objavi kalendar konkursa za filmske radnike, producentske kuće i sve one koji planiraju da se prijave na konkurse za manjinske koprodkucije.

Ilićeva je na današnjem panelu u MTS dvorani, na kojem su direktori filmskih centara regiona razgovarali o manjinskim koprodukcijama i podsticajima za snimanje u zemljama na ovom području, predstavila aktivnosti Audio-vizuelnog centra Republike Srpske.

Ona je predstavila javni konkurs za sufinansiranje proizvodnje filmova manjinskih koprodukcija, mapu filmskih lokacija u Republici Srpskoj, kao i uredbu o uslovima i postupku dodjele podsticaja investitoru koji u Srpskoj proizvodi audio-vizuelno djelo.

Ilićeva je podsjetila da je Vlada Republike Srpske nedavno usvojila uredbu o podsticaju o 30 odsto povrata sredstava, tako da će to biti novina za sve inostrane produkcije koje planiraju da dođu u Srpsku i da snimaju.

Govoreći o aktivnostima Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, ona je istakla da je u prošloj godini raspisano ukupno 27 konkursa na koje je prijavljeno više od 90 projekata.

- Kada je riječ o manjinskim koprodukcijama, realizovana su tri konkursa i krajem godine biće raspisan novi. Prijave na konkurse za manjinske koprodukcije stizale su iz Meksika, Češke, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, ali najveći broj prijava je iz Srbije. Do sada je podržano devet projekata sa ukupno oko 600.000 KM - navela je Ilićeva.

Ona smatra da je uredba Vlade za podsticaj, koja predviđa 30 odsto povrata potrošenih sredstava veoma važna jer će stimulisati audio-vizuelne umjetnike da rade nove projekte.

- U tome će pomoći i vodič sa više od 100 filmskih lokacija koje smo mapirali, a koje su dostupne na internet stranici www.filminsrpska.com. Na ovom sajtu će svi iz industrije biti vidljivi i lako dostupni. Na njemu imamo sve važne informacije u vezi snimanja u našoj zemlji - objasnila je Ilićeva.

Ona je istakla da je veoma zadovoljna saradnjom sa filmskim centrima iz regiona, koji su Audio-vizuelnom centru Republike Srpske pružali podršku od osnivanja, na čemu im je jako zahvalna.

Govoreći o ciljevima Centra u budućnosti, Ilićeva je navela da je prioritet da se obezbijedi kontinuirana proizvodnja audio-vizuelnih djela u Republici Srpskoj, kao i da fond za sve konkurse iz godine u godinu raste, te da se u kontinuitetu radi na unapređenju konkursnih procedura kako bi se povećao broj prijava na konkursima.

* Želimo da poboljšamo našu industriju i kulturni razvoj kroz naše projekte. Ambijent Srpske je izvanredan i spreman za istraživanje i prezentaciju. Vjerujemo da, ako ulažemo u naše ljude i naše studente, zajedno možemo unaprijediti Republiku Srpsku -  naglasila je Ilićeva.