latinica  ћирилица
02/03/2024 |  14:05 ⇒ 15:15 | Autor: RTRS

Ravna planina među najbolje ocijenjenim skijalištima u Evropi

Istraživanje koje je sprovela kompanija SportsCover Direct otkrilo je najbolje ocijenjena skijaška odmarališta u Evropi, a na toj listi našla su se dva iz BiH.
Ravna planina - Foto: RTRS
Ravna planinaFoto: RTRS

Studija koju je sprovela osiguravajuća kompanija za zimske sportove  SportsCover Direct analizirala je različite metrike sa skiresort.info, uključujući faktore kao što su cijena dnevne ski karte, prosječne ocjene posjetilaca, broj ski liftova, najveću nadmorsku visinu, dužinu staza, prosječne cijene hotela i broj hotela u krugu od deset kilometara.

Metrici su dodijeljene različite težine, s posebnim naglaskom na zvjezdice i cijene hotela u blizini.

Odmaralište Aleko u Bugarskoj, zauzelo je prvo mjesto s ocjenom od 74,2 od 80 što se pripisuje njegovoj pristupačnosti sa 197 obližnjih hotela, visinskom razlikom od 740 metara i pristupačnom dnevnom propusnicom za odrasle u prosjeku od 26 evra.

Nakon toga, odmaralište Straja u u Rumuniji osiguralo je drugu poziciju sa rezultatom 72 od 80.

      View this post on Instagram

A post shared by Ski centar "Ravna planina" (@skicentar_ravna_planina)

Posjetioci Straje mogu očekivati ​​da će platiti oko 26 evra za dnevnu kartu za odrasle.

Ravna planina u BiH zauzela je treće mjesto sa ocjenom 71,8 od 80.

Opisano kao "popularno među početnicima", 86 ODSTO smatra da su staze "lake", a "pristupačna dnevna karta za odrasle od samo 15 evra čini je atraktivnim izborom".

Na četvrtom mjestu je Zlatibor u Srbiji, a prati ga Kolašin u Crnoj Gori.

Šesta najbolja skijaška destinacija je Bansko u Bugarskoj, a na sedmom mjestu se našla još jedna planina iz BiH - Igman.

Igman je opisan kao mjesto koje nudi pristupačnu dnevnu cijenu ski lifta od 21 evro za odrasle i opisan je kao dobar izbor za iskusne skijaše.

S ocjenom 68,1 odmaralište Ceuze 2000 u Gapu, Francuska, zauzima osmo mjesto.

Mavrovo u Sjevernoj Makedoniji je na devetom mjestu, a top deset zaokružuje odmaralište Alpe du Grand-Serre u La Morteu u Francuskoj.